Дeкларация на Зелените във връзка с разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство

05.08.2014

Преди година Зелените призовахме своите привърженици да подкрепят гражданския протест срещу правителството на кабинета „Орешарски”. Будното гражданско общество протестирахме над 400 дни, всички заедно, без оглед на нашите политически възгледи, с искане за оставка. След една мъчителна година, независимо от настояването на мнозинството от гражданите, от рекордно ниското доверие в обществото и в капан на чисто корпоративни интереси, това правителство работeше в изолация, въпреки и срещу интереса на България. За пореден път страната ни е в тежък момент на икономическа и политическа криза. Всички понасяме тежките последици от управлението на кабинета „Орешарски“, пълната картина за които тепърва ще се изяснява.

Показателно бе форсирането на проекта Южен поток, срещу който Зелените категорично се противопоставихме. С непрозрачни параметри, неясно как определени подизпълнители, в разрез с европейското законодателство и законодателни промени разписани от чужда компания, този проект илюстрира основните икономически зависимости на управляващата тройна коалиция, порочните цели на политическите й действия и обслужването на чужди икономически и геополитически интереси. Подобен беше и случаят с подписаното споразумение за изграждане на 7 блок на АЕЦ Козлодуй със задгранична компания, отново при неясни параметри и заробващи ангажименти на българската страна.

42-то Народното събрание беше разпуснато. Това беше парламент, арена на междуличностни борби, поръчково законодателство „на парче”, игра с кворума и безпрецедентни процедурни хватки, целящи единствено защита на теснопартийни и олигархични икономически интереси, включително задгранични такива. Отново бе забравена основната цел на висшия законодателен орган – продукция на закони, които да подобряват благосъстоянието на българина, да решават наболелите проблеми като справяне с безработицата, реформи в енергийния сектор, здравеопазването, образованието, съдебната система, стимулиране на икономиката и много други.

Това бе една не само загубена година, но по-лошо, година, през която бяха натрупани допълнителни дългове, нарасна бюджетния дефицит, енергетиката е пред фалит с многомилярдни дългове, бяха спрени редица еврофондове. Здравната каса, задлъжняла и нереформирана, продължава да гълта огромен ресурс и дори частичната актуализация на бюджета й трудно ще предотврати колапса на здравната система в края на годината.

Банковата система понася сериозен трус, благодарение на порочно създаден модел, със съучастието на няколко правителства, за разрастване и непазарно развитие на една частна банка пред очите на Българска народна банка и нейния надзор. Още преди година Зелените предупредихме за нередностите в Корпоративна търговска банка и поискахме да се направи поне минималното, за да се гарантират обществения интерес и ограничат източниците за финансиране на олигархията. Банковата криза показва за пореден път, че отношенията мафия-власт-медии са в основата на най-големите проблеми, довели както до загубата на доверие в институциите, така и до значителните финансови щети за българските данъкоплатци.

Тази една година бе унищожителна за България, но бе година на възраждане на гражданското общество. За първи път в историята на страната се случват демократични и мирни протести, продължаващи над 400 дни. Освен перманентния натиск върху порочното поведение на правителството и парламента, ползотворни бяха и множество действия срещу задкулисни игри на олигархията, които бяха в разрез със законите и в противоречие на обществения интерес. Гражданското общество осветли и изобличи конкретния модел на срастване между мафията и държавата, ползването на държавните институции за лични цели, връзките между бизнес, медии, парламент и правителство. Зелените бяхме активна част от този процес, много често генератор на събитията и винаги проводник на изконните ценности, за които всеки демократично мислещ човек се бори.

Служебното правителство има нелеката задача да нормализира ситуацията в страната по отношение на нарастващото недоволство и апатия и да устои на икономическите и социални предизвикателства през идните няколко месеца. Правителството трябва да осъществи честното провеждане на изборите и максималното париране на купуването на гласове и манипулиране на изборните резултати. Настояваме Президентът и назначеният от него служебен Премиер да предприемат всички действия за изчистване на избирателните списъци и гарантиране на резултати, които прозрачно, честно и справедливо отразяват обществения вот.

Разчитаме на стегнати, прагматични, професионални и обществено отговорни действия на правителството свързани с неотложните задачи по изпълнение на бюджета, повишаване на приходите в хазната както и по отношение на договорните процеси с Европейската комисия по финансовите и програмни въпроси до 2020 година.

Настояваме служебното правителство да се придържа стриктно в рамките на своите правомощия и да се въздържа от действия за разпореждане с имоти, бюджетни средства, големи сделки, излишно теглене на кредити и други, които е морално и отговорно да бъдат оставени на правителство назначено от легитимно избран парламент.

В този важен за България момент и с оглед наближаващите парламентарни избори, Зелените, в контекста на своята програма и ценностите , които изповядваме, ще работим изключително активно да обединим всички наши привърженици, да информираме и убедим все повече и повече хора, че имаме силите, устрема и потенциала да осъществим основните си цели – защита на околната среда, опазване на природните богатства и културното наследство, реформа в енергетиката, която да облекчи максимално домакинствата и същевременно да щади природата, реформа в здравеопазването и здравноосигурителната система, стимулиране на икономиката чрез развитие на средния и малък бизнес, биоземеделието, алтернативния туризъм и много други сфери, водещи и до разкриване на хиляди нови зелени работни места. Ще се борим за повече гражданско участие в управлението, промяна на изборните правила, условията за провеждане на референдуми и граждански инициативи, за медиен плурализъм и независимост на медиите.

Убедени сме, че това не са само наши цели, а целите на едно съвременно общество, което се грижи за всеки отделен човек, за неговата свобода, здраве, благосъстояние. Уверено следваме пътя за тяхното постигане, път, който искаме да извървим с все повече наши приятели и съмишленици. За този път ни трябва силна подкрепа, доверие и вяра, че има различна политика.

Зелените

Вашият коментар