Зелените настояваме за мерки за преодоляване на обвързаността между едрия бизнес и политическата власт

Декларация на ПП „Зелените“

20.06.2014

През последните дни сме свидетели на сериозна ескалация на конфликта между приятелите на всяка власт Цветан Василев и Делян Пеевски. За съжаление измеренията му вече излизат извън рамките на италианските мафиотски сериали и заплашват да разрушат финансовата стабилност в държавата. Плашещо е как „редови“ депутат е в състояние да въздейства на цялата машина на съдебната власт. Това, заедно с продължаващото използване на медиите на успелия 33 годишен политик за разправа с противниците му показва, че застраховани няма. Дори и тези, чиято банка получаваше парите на държавните компании почти даром при поне три поредни правителства от всякаква политическа окраска.

Зелените сме силно притеснени от този своеобразен разпад на държавността. Заедно с това считаме, че подобен конфликт беше неминуемо да се случи в момент, когато стане невъзможно бизнесът на държавна хранилка да бъде захранван с нови средства. Неглижирането в продължение на години на проблема с инвестициите на големи финансови структури в бизнеси на свързани със собствениците им лица води до извода, че регулаторите на сектора не си вършат работата. Те приемат европейските директиви, които се спазват от добросъвестните участници на банковия пазар, но се заобикалят без съответните санкции от групите със стабилни политически контакти. Зелените алармираме, че проблемът е наистина сериозен, не защото заради конфликта между Цветанов и Пеевски излиза на бял свят сега, но защото обвързаността между собствениците на финансови компании и регулаторите в дългосрочен план подкопава финансовата стабилност.

Като се позоваваме на китайската мъдрост, че кризата означава и възможност, смятаме, че сега е подходящият момент за вземане на мерки за преодоляване на плашещата обвързаност между едрия бизнес и държавната власт. Сред водещите мерки трябва да бъде разследване на дейността (или по-скоро на бездействието) на регулаторите, и по-специално на Банков надзор, в полза на големи групировки. Основната тема на проверката трябва да бъде дали търговски банки в България отпускат по-големи от разрешеното кредити на свързани със собствениците им компании и дали това застрашава сериозно банковата стабилност у нас.

Нужно е да се вземат радикални мерки и по отношение на контрола на определени лица върху съдебната система. Събитията от последната седмица показват, че всички ние сме застрашени от съдебен произвол. Използването на медиите като бухалки също трябва да бъде незабавно осъдено и прекратено.

Заравянето на главата в пясъка и повтарянето на мантрата, че всичко е наред и държавата е финансово стабилна ще доведе до много по-сериозни последствия, отколкото ако започнем отсега да работим за отстраняване на причините за бъдеща криза.

Предсрочните парламентарни избори са повече от наложителни за начало на пречистването. Както и непрекъснатият граждански натиск върху институциите.

ОСТАВКА!

Зелените

 

Вашият коментар