Зелените срещу полицейския тормоз над френски гражданин

ИСКАНЕ
до Председателя на Централната избирателна комисия

Зeлените протестираме срещу полицейския произвол, упражнен спрямо френския гражданин Пол Ш., който на 08.05.2014 е бил привикан в 6-то Районно управление на СВДР и му е представен за подписване предупредителен протокол, че ще спазва законите на Република България, няма да продава и купува гласове и няма да извършва престъпление във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент.

Като френски гражданин, който живее постоянно у нас, г-н Ш. има право да гласува на местни и европейски избори. През юли 2009 на изборите за български парламент той придружил съпругата си до избирателната секция и попитал СИК дали като постоянно живеещ в България чужденец има право да гласува на избори за български парламент.

Членовете на СИК N°23-46-17-003 в 64 Основно училище провели съвещание и единодушно решили, че г-н Ш. има такова право. Те вписали г-н Ш. в списъка под линия и той е гласувал.

Две години по-късно г-н Ш. е привлечен като обвиняем по чл. 168, ал.1 от НК и дори му е взета мярка за неотклонение. Той е преживял стрес, вкаран е в разходи за адвокати и се е жалвал до френското консулство.

На 20.07.2011 Прокуратурата прекратява досъдебното производство N°3M 15027/10 по преписка N° 61602/10 на СРП. В постановлението за прекратяване е отчетено, че французинът не е гласувал с взлом, а съвестно е попитал СИК дали има право да гласува.

„Липсата на елемент на състава на престъпление, установено с нормите на Особената част на Наказателния кодекс, е основание за извод, че същото не е осъществено в правния мир“, пише прокурор Г. Лазарова-Димитрова, която прекратява производството. Не е известно дали са били привлечени като обвиняеми членовете на СИК, които са му дали това право.

Нашата полиция очевидно обаче живее в друг правен мир. На 08.05 т.г. г-н Ш. е привикан в VI районно, за да подпише предупредителен протокол, в който декларира, че няма да извършва престъпление на територията на Република България.

Единственото обяснение за този полицейски тормоз е, че МВР продължава да счита г-н Ш. за криминално проявен въпреки факта, че престъпление няма и не е имало. Ако тази процедура не се промени, нашата „европейска“ полиция ще го вика и ще продължава да го вика, за да се разписва преди европейски, местни, президентски, парламентарни избори и референдуми, независимо дали има или няма право на гласува.

Настояваме ЦИК да даде указания на МВР за промяна на процедурите и да поднесе официални извинения на г-н Ш. и неговото семейство. Случаят ще бъде отнесен и до Венецианската комисия, както и до компетентни европейски органи.

Христо Генев, Председател на предизбория щаб

16.05.2014

Вашият коментар