Дискусия: „Е-демокрация и дигитални права в Европа“

 digital-media-treeСъбота, 17 май, 17:00 часа
Бетахаус, ул. „Крум Попов“ 56-58,  Лозенец, www.betahaus.bg

С участието на Смари Маккарти от Исландия и водещите кандидати на Зелените в Eвроизбори 2014 Атанас Чобанов и Даниела Божинова

Зелените сме последователни в подкрепата си за цифровите права. Преди няколко дни подкрепихме Хартата за цифрови права, а сега каним на среща с едно от най-популярните лица на каузата за свобода на информацията и цифрови права в Европа – новаторът от онлайн сектора, исландеца Смари Маккарти.

Можете да научите от първа ръка какво точно се случва през последните години с Исландия и нейната демокрация и да споделите мнението си по въпроси на гражданското участие, защитата на личните данни, достъпа до информация, свободата на медиите и много други теми.

Смари МакКарти е исландски новатор и активист в онлайн сектора. Основател на Исландското общество за дигитална свобода и Международен институт за модерни медии – Рейкявик. Един от основателите на Пиратската партия на Исландия, която в момента има трима парламентаристи. Лектор в Oekonux, FSCONS, Internet at Liberty, в академичните и активистките среди в САЩ и Европа по теми, свързани със свободата на словото, критика на индустриализацията, като централизиращ фактор, култура на мрежовото общество и др.

През 2010 г. стартира проект за Skuggaþing – „парламент в сянка“ чрез краудсорсинг , а през 2012 г. – проект за wasa2il software, чрез който да се отстранят пропуските в прилагането на т.нар „Течна демокрация“ (Liquid Democracy), през 2013 г. – проект за софтуер Mailpile за свободно ползване, за разработването на който заедно с колеги успява да събере фонд от $163,192.

За контакти: Даниела Божинова тел. 089 914 5652, daniela.bozhinova@zelenite.bg

Вашият коментар