карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Варна

1. Калина Павлова

Водач на листата на Зелените в 3 МИР – Варна

Kalina Pavlova

Родена във Варна, на 33г. По майчина линия потомък на опълченец на Шипка и съратници на Хаджи Димитър, по бащина линия – на водач на чета в Македония, Щипско. Завършва Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” в родния си град и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи като архитект, била е експерт по Общия устройствен план в Община Варна. Понастоящем свободно практикуващ архитект.

През 2009 г. получава специална награда от Българския хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината 2009“ за „изключителна гражданска смелост при отстояване на обществения интерес срещу незаконни действия на местните институции в полза на частни корпорации“. Заедно с други граждани и организации активно работи, за да станат публично известни условията за продажбата на 122 дка от крайбрежната ивица на Варна на „Холдинг Варна“ АД, дружество на групировката ТИМ.

През 2011 г. е отличена от Програма „Достъп до информация“ (ПДИ), с награда „Златен ключ” в категория „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация“ за изключителната гражданска активност, свързана с Общия устройствен план на община Варна и строежа на Алея Първа и участието на гражданите в процеса на взимане на решения. Борбата й за достъп до информация е дългогодишна, а ефектът е от полза за цялата общественост.

През 2011г. е кандидат на „Зелените” за кмет на Варна.

2. Александър Асенов

 Aleksandar Asenov

Живее в гр. Варна. На 40 години, женен, с едно дете. Владее английски и руски  език.

Завършва право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От 1997 г. работи като адвокат и специализира европейско право, екологично право и защита правата на човека.

През последните 15 години се ангажира активно, като консултант и защитник – адвокат на страната на обществеността по над 600 случая и съдебни дела за борба срещу дейности, увреждащи околната среда и нарушаващи правата на човека. Във връзка с това е защитавал множество местни и национални природозащитни и правозащитни организации, обществени комитети и отделни граждани в борбата им срещу непрозрачността и корупцията в публичния сектор и срещу реализирането на незаконни и увреждащи околната среда инвестиционни дейности.

В последните години участва като експерт в дейностите на гражданския сектор срещу незаконното строителство и унищожаването на природата в уязвими територии и специално по Черноморското крайбрежие.

3. Mария Христова

Maria Hristova
Родена във Варна през 1977 г. С висше техническо образование – компютърен инженер. Омъжена с две деца. Живее, работи и развива обществена дейност в родния си град.

Активен член на няколко НПО в различни области: зачитане на граждански права, екология, естествено родителство и раждане.

Повече от 5 години съм обществено активна в името на по-добро бъдеще за нас и нашите деца. Преди да вляза в политиката чрез Зелените бях основен участник в организирането на протести и подписки за информирано съгласие и строг контрол върху експерименталната за света програма за профилактика на детския зъбен кариес чрез флуорирано мляко (в резултат, програмата е прекратена на територията на Община Варна), за спиране на сечта в градинката на Севастопол и възстановяването ѝ като „зелена” зона в градоустройствения план, за места и по-добри условия за децата в общинските детски градини.

От февруари 2009 г. съм член на Зелените и малко по-късно съпредседател на местната организация във Варна. Продължих и обогатих гражданската си активност: за забрана на ГМО на територията на област Варна; за възстановяването на земята от крайбрежието на Варна като изключителна държавна собственост, изкупена от голяма корпорация чрез редица нарушения с помощта на управляващите държавните институции; за запазване на Морската градина като „зелена” зона с характер на обществен парк; за огласяване, пряко участие на гражданите чрез обществени обсъждания и промяна на нередностите накърняващи гражданските и човешки права на жителите на Варна, заложени в Общия устройствен план, разработен и налагащ определени корпоративни интереси; за запазване „житницата” на България чиста – без проучване и добив на шистов газ.

Продължавам да защитавам правата на децата за добра социално-образователна среда и равен достъп до образование. В момента работя като дула и инструктор за подготовка към раждане със семействата – основната градивна единица на всяко общество, подкрепяйки ги практически и чрез информация във важни, основополагащи житейски моменти. Раждането и децата са моята основна мисия, принос за мир и висока степен на осъзнатост.

Свободата е отговорност да поемеш бремето на знанието и собствените си постъпки. Да съм в политиката за мен не е приоритет, а необходимост, за налагане на промени и акцент върху нуждите на обществото. Приоритет за мен е да „лекувам” алчността, корупцията и безхаберието на всяко едно ниво от обществената ни система, чрез знание, информация и творческа интеграция.

Не спирам с опитите си да прокарвам път в съзнанието на хората, че са мощен потенциал за изграждането на една нова обществено-политическа реалност в България”.

5. Иван Аргиров

ivan argirov

Роден на 28 октомври 1948г. в гр. Варна. По линия и на двамата родители произхожда от Егейска Македония (Костурско, сега в Гърция). Завършва математическа паралелка във Втора гимназия-Варна, сега Природо-математическа гимназия, и ВМИ Варна, специалност Радиотехника.

Работил в завода за радиотелефонна техника в Гоце Делчев и като преподавател в катедра „ТИЕ“ при ВМИ Варна по теоретични основи на електротехниката. Разполага с натрупан личен опит и умения в областта на административните и правни услуги.

През 1964г. е републикански юношески шампион на страната по шахмат, а от 1988г. е международен майстор по шах.

6. Георги Хаджитинев

georgi 1

Известен във Варна като бай Георги. Роден на  15 юли 1941г. в с. Твърдица, Шабленско, потомък на Георги Раковски по бащина линия. Завършва гимназия във Варна и физика в Пловдивския университет. Работи като метеоролог на летище Варна, понастоящем пенсионер.

Редовен участник в протестите във Варна тази година, а и преди това. Активен доброволец в много граждански инициативи.

В медиите: „Днес бай Георги беше с нов плакат – стария му го бяха скъсали за пореден път. От едната страна на плаката бяха лицата на ТИМ под които пишеше: Босовете на ТИМ. Заплашват протестиращите във Варна с мутри-биячи. Политиците работят с тях – затова съществуват. От другата страна на плаката имаше пътен знак „Внимание“ в който беше лицето на кмета, а под него надпис „Внимание, дупка!“. (Bivol.bg)

7. Емилия Балчева

snimka Emiliq Balcheva

Родена е в гр. Попово. Завършва средното си образование във Варна. В СУ „Св. Климент Охридски“ завършва специалност „Български език и литература“. Има 15-годишен стаж като учител в град Девня и в гр. София. Работи като редактор и коректор в издателство „Бард“ и в издателство „Просвета”. От 3 години е държавен служител

Участва като гражданин в протестите срещу ГМО, срещу строежа на АЕЦ „Белене”, срещу добива на шистов газ в България,  срещу незаконното застрояване по Черноморието и в Национален парк „Пирин”, срещу поправките в Закона за горите, в защита на автентичната българска природа. Член е на Инициативен комитет срещу добива на шистов газ и на „Български антиядрени граждани”.

През пролетта и лятото на 2012 г. организира протести в София в защита на Морската градина.

Омъжена. Има дъщеря на 17 години.

8. Татяна Цекова

Завършила е Института по библиография в София и курсове по холистична терапия в Берн, по класическа хомеопатия и по биодинамично земеделие. Работила е като библиограф, екскурзовод, преводач, по-късно развива дейност в неправителствения сектор в български и чуждестранни организации, свързани с биодинамично земеделие, туризъм и холистична медицина.

9. Стоян Костов

stoyan

Роден в гр. Варна. Завършва специалност ”Геодезия и картография” в УАСГ в София. Работи в проектантска фирма с предмет на дейност инвестиционно проектиране в строителството и създаване и поддържане на кадастър.

Със знанията, професионалния си опит и гражданската си позиция подпомага дейността на Зелените и гражданските сдружения против строителството в Морската градина и връщане на Алея Първа на гражданите.

”Включих се в листата за народни представители на Зелените, защото позицията ми по отношение ставащото в страната, както и вижданията ми за решаване на проблемите, имат най-много общи точки с тяхната програма.

Желая да бъда сред народните представители, които ще работят за премахване на вредните за обществото монополи, ще създават закони за стимулиране на дребния и среден бизнес, както и преференции при наемане на млади специалисти.

Желая да съдействам за промени в законодателството с цел създаване на независими от парламента и управляващата партия съд, прокуратура и полиция; да работя за закони недопускащи строителство в защитени зони и съхраняващи природата и чистотата на България„.

10. Антон Мицев

Anton Mitsev

„Работя като програмист. Женен, с две деца.

Нямам опит в икономиката и правото, но имам силно аналитично мислене и дълбоко развито чувство за справедливост.

Като родител на две деца се интересувам от тяхното и на всички деца бъдеще. Аз, както и всички родители, сме пряко заинтересувани от наличието на адекватни закони за децата, за семейството, за здравето и за образованието.

Не са ми чужди и науката и високите технологии, като смятам, че и там мога да дам своя принос”.

11. Александър Христов

Aleksandar Hristov

Роден във Варна. По образование е софтуерен инженер. Работи като системен програмист.

Сред активистите за спиране на скандалния експеримент за профилактика на деца с флуорно мляко, започнал във Варна

Участва в акциите по спасяването на единствената по рода си градинка Севастопол, в центъра на града.

„Няма невъзможни неща, има граници на възможностите ни, които сами определяме. Затова съм със ЗЕЛЕНИТЕ”.

12. Петър Александров

Peter Alexandrov

Роден в Ямбол. Възпитаник на стрелкови клуб Ямбол в дисциплината Ловна и спортна стрелба. Носител е на много  златни, сребърни и бронзови медали.

След завършването на средното   си образование, започва да пътува из страната, воден от любовта към родината.

В момента завършва висшето си образование, специалност Маркетинг в Икономически университет – Варна. Говори английски и изучава испански език.

Интересува се от автомобили, лодки, екстремни спортове и спортни състезания.

Воден съм от максимата “Невъзможно е да правим едни и същи действия и да очакваме различни резултати“. Бъдещето и силата са в младите и креативни личности. От нас зависи на какво ще се радват идващите поколения„.

13. Биляна Арсова

Bili Arsova-2

Родена е през 1986 г. във Варна. Завършила е Стопанско управление във Варненския свободен университет. Работила е като организатор на обучения в Център за кариерно развитие – Варна.

Като народен представител би насочила усилията си в социалната сфера, към проблемите на децата без родители и хората с увреждания.

14. Христина Недялкова

hristina

Родена е във Варна, където завършва езикова гимназия и Международни икономически отношения.

Попада в света на политологията със стипендия в Будапеща. Изучава и унгарски език. Пак там работи като маркетинг специалист, след което продължава работата си над основния й проект, свързан с организираните интереси под формата на докторантура със стипендия към немско езичният университет „Андраши”.

Стажува по програмата „Валтер Халщайн” в институциите в Щутгарт, свързани с рециклиране, енергетика и Дунавската стратегия. Завръща се в България, както ветроходите в родния слънчев пристан.

Христина е добър плувец, роднина на най известния варненски треньор по плуване и смята, че всички трябва да отстояваме правото си на чисто море и чиста природа, за здраве и щастие.

Тя е за зелената идея заради правото на качествен живот, здраве и човешко достойнство и се включва в листите на Зелените, защото за нея каузата за спасяването на политиката е решителната битка.

Като политолог смята, че ние имаме нужда от независимо от вътрешни и външни сили движение с положителен заряд, отраснало на родна почва.

Като икономист е убедена, че истинското богатство е чистата вода, плодовете и здравето, а не числата в сметките на неколцина.

15. Христо Манолов

Hristo_Manolov_Dani-Skobelev_Park-Pleven

Роден преди 37 години във Варна.

Образование: инженер магистър в Технически университет-Варна.

Професия: инженер-проектант в областта на строителното проектиране.

Интереси в областта на точните науки, зелените технологии, алтернативни източници на енергия и др.

Хоби: планински туризъм, рок-концерти и др.

Смисъл в живота: Дани на 2 години и 6 месеца

Закриване на кампанията на Зелените във Варна

10.05.2013

Кандидат-депутатите от листата на Зелените във Варна канят на среща всички симпатизанти по случай закриването на кампанията.

Събитието ще проведе в приятна обстановка, за да отговорим и на последните въпросителни с добро настроение – като начало (а не край) за нашата работа след изборите.

Времето: на 10 май от 18.00 до 20.00 в центъра на Варна

Мястото: Етажа на Бистро Европа срещу ФК

Варненци инициираха местен референдум за Морската градина

08.05.2013

Варна може да се поздрави с внасянето на над 31 000 подписа за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна. Подписката за иницииране на местен референдум бе организирана от Инициативен комитет на граждани начело с Юлиян Чолаков, председател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА). Заместник-председатели на Инициативния комитет са адвокат Марин Маринов и архитект Калина Павлова, водач на листата от кандидат депутати на Зелените във Варна, № 26 в бюлетината.

Зелените дейно участват и подкрепят гражданите на Варна в борбата им да запазят крайбрежната плажна ивица на града си като паркова зона за отдих, неразделна част от Морската градина. Протестите на варненци текат вече четвърта година, а в подписката за местен Референдум се включиха да помагат и много доброволци и кандидат-депутати на Зелените.

Внасянето на подписите бе съпроводено със странен сигнал за бомба в община Варна, постъпил точно по уговореното с администрацията и журналистите време за внасяне на подписката.

Надяваме се на сесията на Общинския съвет на Варна на 15 май най-сетне да се вземе решението за насрочване на местния референдум, заедно с предстоящите кметски избори, с което и ще се спестят пари на данъкоплатците.

Междувременно събирането на подписи продължава за набиране на резервен брой подписи, които ще се внесат в случай, че проверката на подписката установи невалидни подписи.

Гражданите на Варна могат да се подпишат и да носят попълнени листчета и на щанда на Зелените  между пл. Севастопол и входа на Морската градина от 16:30 ч. до 19:30 ч.

IMG_20130425_171025

IMG_20130425_162248  902698_10201166779840856_651732664_o