карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

София – 25 МИР

1. Георг Тупарев

Водач на листата на Зелените в 25 МИР – София

georgtuparev

Роден в София. Следва биология, физика и математика в университета в Хайделберг (Германия). Работи в Европейската Лаборатория по Молекулярнана Биология (EMBL) до 1996 г. Отявлен критик на генетично манипулирани растения и животни и консултант при създаването на първите немски ограничителни закони и разпоредби в тази област.

Като член на “Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe – AEGEE” е един от инициаторите на студентското движение срещу възродилия се антисемитизъм, участва активно в студентски движения срещу ядрената енергетика.

Един от учредителите на академичното дружество “Academia Naturalis” и на “Сдружението за Енергийна Култура”, българската секция на дружеството “EUROSOLAR”.

В момента работи над създаването на български център за лекуване и рехабилитация на нервно-мускулни заболявания.

Автор на политически публикации в българския и немския печат, публикувал в реномирани международни списания в областите на информатиката, молекулярната биология и астрономия. Изнася доклади на научни конференции в САЩ, Германия, Франция и Израел. Участник в множество политически кампании и медийни прояви. Говори английски, немски, холандски и руски.

Съпредседател на Зелените от 2011г. Активно се занимава в областите на енергетиката, биоземеделието и социалната политика.

2. Ивайло Йосифов

ivo_yosifov

Роден е в Костинброд, ескперт по социални дейности.

Работи със застрашени от социална изолация групи в София и Нови Искър.

Семеен, с две деца. Един от дейните участници в местната организация на Зелените в Костинброд.

В парламента ще работи за социалната интеграция на хора с психически и физически увреждания, деца от рискови групи и други хора в неравностойно положение.

3. Лиза Бочева

liza

Правозащитник, застъпник за ценностите на независимия живот и експерт по достъпност на средата за хората с увреждания. От 1998 г. участва във всички събития, свързани с тази тема.

Каузата й е независим, качествен и достоен живот на хората с увреждания в България – за промяна на социалната политика на страната, за въвеждане на проектозакон за лична помощ, за нов закон за хората с увреждания по отношение индивидуалната оценка на уврежданията, техническите помощни средства, достъпността на средата и всички публични услуги – транспорт, здравеопазване, образование, пазар на труда в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

4. Свилен Овчаров

Svilen Ovcharov

Съосновател на групата “Зелени адвокати”.

Участвал е успешно в кампаниите по спасяването на Странджа и Южното Черноморие от презастрояване, контрол над ГМО храните, прозрачност и демократизация на Закона за устройство на територията, спасяването на Пирин, както и в кампанията по промените в Закона за горите през 2012.

Спечелил е множество дела, довели до важни прецеденти в полза на природата и зеления бизнес.

5. Надя Балабанова

02_NadyaBalabanova

Родена в София. Завършила Първа английска езикова гимназия, Политология в СУ “Св. Климент Охридски” и магистърска степен “Електронни медии” в Журналистическия факултет на СУ.

С професионален опит в сферата на маркетинга, медиите, управление на маркетингови и социални проекти, реклама, стратегическо планиране, събитиен мениджмънт.

Избрах да се включа в листите на Зелените, защото имам конкретна позиция спрямо ситуацията в България, която се припокрива с основните принципи на партията. По тази причина съм убедена, че Зелените са логичната алтернатива за нейното постигане.

Имам силна мотивация да бъда част от народните представители, които ще работят за отварянето на парламента за гражданите отвътре навън. Смятам да работя за защита на човешките и граждански права в различните им аспекти, също така в сферата на социалната политика, образованието, опазването на околната среда, разумното оползотворяване на нейните ресурси, за развитие на устойчива регионална и местна политика.

Аз вярвам, че ИМА РАЗЛИЧНА ПОЛИТИКА за България и именно това ме доведе при Зелените“.

6. Андрей Ралев

Andrey Ralev

Роден е през 1979 г. Живял е 6 години във Венецуела и 2 години в Испания. Завършил УНСС – специалност Маркетинг и Мениджмънт и университета “Карлос III” в Мадрид – Управление на околната среда.

Работил е в областта на биологичното земеделие в производството на органични торове. Има професионален опит и в развитието на семеен бизнес по селски туризъм в Родопите – с. Косово, община Асеновград.

В момента работи в Сдружение за дива природа “Балкани”, един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките.

Занимава се активно с алпинизъм, колоездене и скално катерене. Хобито му е наблюдение на птици (birdwatching).

Познава отлично интересите на хората в селските райони и спънките, които законодателната, изпълнителната и съдебната власт създават за тях. Има огромно желание да участва в промяната на България към по-добро.

7. Владимир Сотиров

8. Лилия Драмчева

lilia_dramcheva

Лаборант-химик по професия. Има син студент.

„Идентифицирам се със Зелените по вътрешна убеденост! Природата, животните, децата са моя болка отдавна! Искам чиста земя, здрава нация и спокойни старини за всички нас!

Бих работила по проблеми като пчелния, безстопанствените кучета, забраната на застрояването на Черноморието и дори връщане на по-старата му визия. Искам горите диви и красиви, без бетон, и зелени градове!”

9. Антон Ангелов

zx450y250_884278

Казвам се Антон Ангелов (по лична карта) но съм по-известен като Антони де ла Реа (както съм по израелските ми лични документи).

Роден съм в Казанлък, на 46 години. Имам две деца, дъщери, който живеят в чужбина.

Завършил съм гимназия, учил съм право в Бургаския свободен универстет, а сега История в НБУ София.

Работя в български електронни издания като журналист, международен редактор, специалист съм по въпросите на Близкия изток, където бях няколко години кореспондент.

Основател съм на гражданското сдружение „Гласуване без граници“, чиито председател съм в момента. За дейността ни бяхме отличени през 2009 г. с наградата на БХК „Човек на Годината“ в категория „за гражданска доблест“.

Владея руски, английски и иврит. Занимавах се със скално катерене и се увличам по алтернативна история.

10. Ромина Кирчева

ромина

Завършила е журналистика в Софийски универститет „Св. Климент Охридски“, преди това Първа английска езикова гимназия в София.

В момента е хоноруван преподавател по английски език в Института за чуждестранни студенти към СУ „Св. Климент Охридски“.

Работила е в няколко международни компании, занимавала се с ПР и подготовка на европейски проекти.

Доброволец в няколко огранизации за защита на животните и опазване на околната среда.

11. Васил Къркеланов

Vassil_Karkelanov
Талантлив и известен моден фотограф, наследник на виден чирпански род.

Активен и убеден привърженик на зелените идеи, Къркеланов е работил по документални филми за опазване на хищните птици и е влюбен в с.Кестен и красотата на Родопите. Автор на множество документални филми, сред които продукции за нестинарството, природата, изкуството и модата.
Креативен продуцент на последния концерт на Лили Иванова в Париж. Автор на изложбата „Лили Иванова – портретна фотография на Васил Къркеланов“ през 2012 г.

Баща на две дъщери, влюбен до уши в майка им, журналистката-писател Ирен Леви. Възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

12. Николай Йончев

Nicky Yonchev

Роден през 1985 г. в София, завършил Лесотехническия университет с магистърска степен по Растителна защита.

Иска да помогне за въвеждането на редица промени в сферата на селското стопанство, за да се подобри, развие и повиши качеството и изкупната цена на земеделската продукция с и да бъде възможно оцеляването на дребните и средни производители в сектора. Николай е активен природозащитник, член на Зелените.

„Аз искам да допринеса за насърчаването и развитието на биологичното производство, да се улеснят процедурите по кандидатстването за европейските програми и схеми за финансиране на земеделските производители,  да се изгради ефективна и единна информационна система, да се насърчат академичните кадри да изготвят достатъчна специализирана литература за биопроизводството.

Да се провеждат периодични обучения за воденето на административната документация при участие на фермерите в програми за субсидиране. Да се открият информационни консултативни офиси в определени производствени райони в страната, които да съдействат и консултират фермерите за програмите и схемите по които те могат да кандидатстват.

Но най-вече да се постигне стиковане на действията и мероприятията  между земеделските производители и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и подчинените му структури обединявайки ги общата цел за развитие и просперитет на българското земеделие”.

13. Стефан Балев

Stefan balev

На 28 години, от Бургас. Завършил Строителство на сгради и съоръжения в УАСГ, София. Заемал позиция на експерт по инвеститорски контрол и управление проекти в сферата на строителството. Следва второ висше образование по архитектура в Нов Български Университет.

Интересите му са в сферата на изграждането на устойчива, здравословна, икономична и естетически издържана градска среда и природосъобразното строителство.

Като народен представител от ЗЕЛЕНИТЕ ще се боря с опустошителните строителни практики, корупцията, пропуските и вратичките в законодателството, даващи възможност за посегателство върху обществените зони и правата на всеки гражданин“.