карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

София – 23 МИР

1. Борислав Сандов

Водач на листата на Зелените в 23 МИР – София

IMG_6084

На 30 години, географ по образование.

Съучредител на Зелените и съпредседател от 2011 г.

Учредител на Университетски клуб за екология и устойчиво развитие “UNECO” в СУ, който членува на Коалиция “За да остане природа”.

Член на: обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”; коалиция “България – свободна от ГМО”; Коалиция “България без цианиди”; Коалиция за климата – България; Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ;

Сред основните организитори на протестите от 14 януари 2009,2010,2011,2012, 2013 г. и гражданските движения срещу ГМО и шистовия газ.

Награждаван от Българския червен кръст за най-млад редовен кръводарител и организатор на кръводарителски кампании.

Активист, експерт и политик. Основни области – климат, енергия, земеделие и храни.

2. Гергана Томова

GeryTomova_2

На 26 години, от София.

Кандидат на Зелените в 23-ти и 24-ти МИР София.

Работи в изследователска агенция ЕСТАТ.

Магистър по Политология, УНСС;  магистър по Мениджмънт на политически кампании, университет Фордам, Ню Йорк.

Младежки делегат на България в Общото събрание на ООН за 2012/2013 година;  съучредител на студентско сдружение Его Политико.

Активна в сферите на младежката политика, права на животните, устойчивото развитие.

Владее английски, немски, чешки и руски език.

www.youtube.com/watch?v=uolD0aSjEaE

3. Георги Пенчев

Georgi Penchev

Георги Пенчев ръководи проекти в софтуерна компания. Познанията и опита си предава на студентите от Софийския университет. Завършил е специалност Информатика в СУ. Специализирал в Япония. Владее английски и италиански език. На 29 години, от София.

Активист в голям брой граждански инициативи, свързани със защита на природата и обществените ресурси, прозрачно и ефективно облагородяване на градската среда, защита на културното и архитектурно наследство.

Със Зелените го свързва участие в редица успешни протестни движения и вярва, че хората там са честни, мотивирани и могат компетентно да работят за развитието на страната. Вижда България като модерна и прилагаща иновации държава с висок потенциал, който зависи от целенасочена държавна политика по консолидиране на обществото и изработване на широк консенсус по стратегическите приоритети на управлението.

Активен поддръжник е на максимално модерно и електронно управление, държи на прозрачността във властта и контрола над институциите в защита на обществения интерес. Недолюбва компромисите със средата на живот, стратегическото късогледство и откровена безнаказаност на българския политически елит. Ще се бори за една адекватна и уверена политика в посока работещ обществен договор.

4. Веселин Веселинов

Veselin Veselinov

Веселин Веселинов обича да търси.

Контактът с природата променя живота му преди няколко години – уверен е, че чрез нея е намерил изгубена част от себе си, както и ключ към множество житейски „богатства”, включително и към Бог.

Любовта към природата го накара да потърси съмишленици, борещи се за опазване на българската природа. Участва в протестите на Орлов Мост срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, както и протестите срещу добива на шистов газ в България и Румъния. На улиците и площадите среща Зелените и в серия от последващи природосъбразни дейности задълбочи контакта, докато на 1 Април реши да се включи в кандидатските листи за София.

Вярва, че зелената идея е извън цвета и природата, а има и социален смисъл – състои се във визия за живот, изпълнен с хармония между отделните индивиди, изграждащи социума, тъй като Зелените се стремят към спазване на законовата рамка и следване на общочовешки каузи по прозрачен начин.

За себе си смята, че управлението е термин, който може да се изпозва за ръководене на нежива материя, докато работата с хора трябва да бъде провокирана от породени взаимни човешки нужди и съвестният водач би следвало да служи на своите поддържници.

По професия е архитект, интересува се от устойчива архитектура – начинът по който човек се вписва и съжителства в дългосрочен план със заобикалящата го среда в социален, културни и природен аспект;  енергийна ефективност; възобновяема енергия; културно наследство; туризъм; история. В свободното си време кръства планините, практикува йога, пътува, снима, пише, понякога и чете, търси градоустройствени тайни.

5. Ели Илиева

Eli ilieva

Завършила е Технология на полиграфическата промишленост в Украйна. След това работи като технолог на наборните цехове в Полиграфическия комбинат в София, технически редактор в издателство „Свят“, секретар на вестници.

„През 2001 животът ми се обърна на 180 градуса и започнах да се занимавам със земеделие, а от 2005 година с биоземеделие. Отглеждам бял трън, лимец, ръж, царевица, слънчоглед, сорго, ечемик и  мека пшеница. В момента съм управител на „Био ЕМЕ“ ООД”.

6. Анна Пелова

annapelova

Само на 23, Анна е управител на малка консултантска фирма, редактор на сайт за здравословно хранене (PravilnoHranene.com) и земеделски производител.

Завършва образованието си в Университета по изкуствата в Лондон, но вместо да остане да живее в чужбина, тя решава да се върне в България и да работи по проекти и идеи, свързани със съхранението на българската природа, култура, фолклор и традиции.

Анна активно подкрепя каузи, имащи за цел да опазят природата, като в гражданската инициатива срещу добива на шистов газ в България. Бори се за хранителна независимост и чиста храна без ГМО, качествено и осъвременено образование, подпомагане на дребния и средния бизнес и устойчив туризъм, който да съхранява природата и автентичността на родината.

7. Ивайло Стоименов

Ivaylo Stoimenov

На 33 години, от София, завършил е Връзки с обществеността в СУ „Св. Климент Охридски”. Възпитаник на Програмата за развитие на младежки лидери в Югоизточна Европа на Колежа на Европа и Европейската фондация за Балканите, както и на програмата за млади лидери на института ASPEN в Румъния

През 2007 г. участва в Общото събрание на ООН като първият в историята младежки делегат на България.

Работил е като журналист в много електронни и печатни медии, в момента е на свободна практика, автор е в SofiaLive.bg, Webcafe.bg, OffNews.bg, вестник Преса.

Хобитата му са футбол, боди билдинг, рок музика, фантастична литература, колекционира шалчета на футболни отбори и бирени халби. Ивайло е най-успешният състезател в историята на ТВ предаването „Минута е много” като през 1996 и 1998 е трикратен и годишен победител с теми футбол и история.

“Искам аз и бъдещите ми деца да останем тук и да не ни се налага да прекарваме по-голямата част от времето си в борба за това, което ни се полага по право – благоприятна и здравословна среда за достоен живот. Разделил съм се с илюзиите, че някой друг ще осигури всичко това наготово и смятам, че страната ми има нужда от мен, а политиката е средството за постигането на тези цели. Щастлив съм, че в партия Зелените са се събрали достатъчно много достойни и способни хора, които споделят същите възгледи”.

8. Петър Кърджилов

Petar Kardzhilov

Докторант в специалност „Кризисна комуникация“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет. Бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Електронни медии“.

Участник в гражданската инициатива срещу фракинга за шистов газ, гражданска група „За Витоша“, Българска антиядрена коалиция и др.

Изследва комуникацията при индустриални рискове и кризи с екологични и здравни последици; функции и политики на масмедиите. Автор на научни статии за рискове и кризи, и публикации в защита на българската природа.

Привърженик на енергийната независимост чрез ВЕИ и енергийна ефективност, алтернативния туризъм и екологичен транспорт. Член на Съюза на учените в България и практикуващ воден спасител към ВСС на БЧК.

9. Цветелина Димитрова

TsvetelinaDimitrova

Родена в Благоевград. Завършила Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ през 2004 г., понастоящем учи в Нов български университет, специалност „Кино и телевизионна режисура“.

Професионално се занимава със специални ефекти от 2007 г., като през 2010 успява да осъществи мечтата си и започва работа на свободна практика, участвайки в най-различни проекти. Съвсем скоро предстои дебютът й като режисьор и сценарист с клипа към песента „Сувенир“ на Миро.

Въпреки удоволствието, което изпитва от работата си, често обича да казва, че „работи, за да живее“, а свободното си време обича да прекарва с любими хора, на някое приятно, закътано местенце сред природата. Искрено вярва, че тези места все още могат да бъдат съхранени и затова активно участва в повечето протести срещу разрушаването на българската природа.

Член на „Менса“-България и движение „Промена“. Колелото е най-верният й спътник, а сноубордът – зимният най-добър приятел.

10. Ангел Митев

Angel

Роден е в София през 1975 г. Възпитаник на Американския Университет в България (АУБГ) със специалности Информатика и Бизнес Администрация.

Съосновател на една от най-големите български софтуерни фирми Сайънт (сега VMWARE- България). След Сайънт работи като глобален програмен мениджър в DHL в Чехия и Швейцария.

В момента ръководи успешна фирма за информационни технологии в България. Печелил е награди за млад предприемач от АУБГ и Българо-американския инвестиционен фонд.

Съосновател на инициативата „НИЕ СМЕ”, целяща да представи алтернативни политики в икономиката, образованието и въвеждането на електронно правителство.

Женен с две деца.

11. Александър Петров

Aleksandar_Pavlik_Petrov

Роден през 1991 г., като е живял и учил в Любимец. Завършил СОУ “Желязко Терпешев” с отличие. В момента учи в УНСС, София, като е трети курс, специалност “Счетоводство и контрол”.

12. Весела Костова

Vesela Kostova

Архитект, член на Камарата на архитектите в България (КАБ). Активен участник в протестните кампании срещу фракинга, промените в Закона за горите и др.

“От България съм. Родена съм тук, отрасла съм тук. Корените ми са в трите края на България. Където и да отида, знам, че стъпвам по земята на предците си.

На 17 г. спечелих стипендия и излязох от страната си. За 10 години видях различни неща, срещнах различни хора, научих различни неща.

И се прибрах у дома. Но дали? Този дом сякаш е откраднат.

Съсипан. Подиграват се с него. Тъпчат го и го продават на безценица. Умните и работещи хора са превърнати в бежанци.

И аз ли трябва да бягам? Защо? Аз съм част от България.

Аз съм тази част от България, която иска да вижда бъдеще тук.

Аз съм тази част от България, която вика по площадите и защитава малкото останало.

Аз съм тази част от България, която променя настоящето.

И срещам все повече хора като мен. Смелото наглед начинание да спасим дома си става все по-реално. Защото България е нашият дом и ние искаме да живеем тук“.

13. Янко Неделчев

Yanko_Nedelchev

Магистър по органични химични технологии от ХТМУ-София. Женен с две деца. Работи в сферата на печатните и ИТ технологии. Владее немски, английски и руски език.

Активен поддръжник на зелената идея. Вярва, че наред с основната цел, която Зелените преследват, а именно опазване на околната среда, природата и еко-равновесието в България, партията и нейните съмишленици ще съсредоточат не по-малко усилия и върху защитата на човешките права, борбата с корупцията и реформирането на институциите.

Безрезервно влюбен в природата.

14. Райна Николова

Rayna Nikolova

Омъжена, с две деца.

С дългогодишен опит като инженер-проектант в телекомуникациите. Проектира всички слаботокови системи на първия метроучастък в София. Член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Участва във всички екологични протести от 2006 г. насам. Съучредител на партия Зелените.

15. Тодор Тодоров

Todor Todorov

Бивш офицер от Българската армия. Работил е за ООН в Африка и за представителствата на редица международни корпорациии в България.

Участвал е в зелени инициативи на организацията „Граждани за зелена София“ и софийските квартални инициативни комитети.

Отстоявал е гражданските права и свободи в голям брой дела, заведени във Върховния Административен Съд – Концесията дадена от НДСВ за магистрала „Тракия“, повишаването от Общинския съвет на местните данъци и такси в София „при спрян часовник“ , увеличаването на цената на винетките и фиксираните размери на застраховката „Гражданска отговорност“.

Тодор Тодоров е единственият гражданин, обжалвал административно в съда решението на ДКЕВР за цените на електроенергията и отоплението от юни 2012 година.

16. Емил Желев

00

Оперен бас певец, който завършва Държавната музикална академия в София при проф. Благовеста Карнобатлова. Специализира при Евгения Дундекова и Клаудио Десдери.

От 2000 година се установява в Италия, където се изявява на оперни и фестивални сцени с разнообразен репертоар – Верди, Моцарт, Хайдн, Росини, Гомес, Гуно.

Участва през 2007 със солистите на Театър Колон в турне из Централна и Южна Америка.

Лауреат е на Международния оперен конкурс Умберто Джордано /2000/ и на конкурса в Руфано /Лече, 2001/.

17. Галина Атанасова

galia

Родена съм в гр. София през 1963 година. Отгледана и възпитана в семейството на архитекти.

Завършила съм 2-ро ЕСПУ гр. София през 1981г , випуск  „1300 години България“. Продължих образованието си вечерно и задочно в гр.София.

Работила съм в СОНС / Софийски Окръжен Народен Съвет – гр.София, в архитектурния отдел на съвета. От 1982 г. до 1992г. съм работила в архитектурен отдел/група  КИПП ,,Агропромпроект“ ул.Тутджа12А – гр. София.

Нашето общество активно участва в реформата към демокрацията в България. Началото е: реституция; свобода на словото ; премахване на ергенския данък ;  достойно заплащане на интелигенцията, със стремеж към равностойност със Западна Европа. След промените в България съм работила в други различни сфери на архитектурната дейност.

Моят живот беше моделиран от много области на гражданският живот, от многообразните закони на българската демокрация в преход.

Искам в България да настъпи истинската западна европейска демокрация, а това изисква промяна на съзнанието и достойни доходи на всички съсловия в гражданското общество.

18. Стоян Йотов

Stoyan Yotov

Роден през 1968 г. в София. Завършва биология, специализация “Екология и опазване на природната среда” в Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1998 г. завършва магистратура по специалността “Науки за околната среда и екологична политика”, съвместна програма на Централно-европейския университет в Будапеща (Унгария) и Манчестърския университет (Великобритания).

От 1990 е редовен член, а по-късно и член на управителния съвет на Дружеството за защита на хищните птици. Член на Центъра на опазване и възстановяване на дивата фауна “Даръл”. От 2000 г. работи и в Сдружение “Природа Назаем”, където ръководи множество национални и международни проекти, между които: „Създаване на Национална система за мониторинг на биоразнообразието” (2004-2006г.), „Разработка на грантова схема за финансиране на биоразнообразието по Програма “ФАР Трансгранично сътрудничество България – Румъния” (2006 г.) и други, а в редица проекти е член на експертните или консултантските екипи.

От 1990 г. насам е участвал в десетки международни работни срещи, семинари, конференции и конгреси в сферата на околната среда, между които Конференция на Програмата за околна среда на ООН в Найроби, Кения (2003), както и в три от европейските министерски конференции по процеса “Околна среда за Европа” (София 1995, Киев 2003 и Белград 2007), където е представител от квотите на Европейския Еко-Форум, Централно- и източноевропейската мрежа за опазване на биоразнообразието, и Европейското Екологично Бюро (Брюксел).

Един от учредителите на партия Зелените през 2008 г. От 2011 г. е неин съпредседател.