карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

София


23 МИР

Sofia_23_MIR[1]


24 МИР

570px-Sofia_24_MIR[1]


25 МИР

570px-Sofia_25_MIR[1]

София – Европейска зелена столица 2018

15.10.2015

На 3 август тази година група експерти, сред които еколози, инженери, архитекти, предприемачи и активни граждани внесоха в Столична община предложение София да кандидатства в конкурса за Европейска зелена столица на 2018 г. Инициативният комитет включва представители на различни сдружения и граждански групи: „Био Град София“, Горичка, Българска Фондация Биоразнообразие, Асоциация на Парковете в България, Фондация за околна среда и земеделие, Група Град и др. Организации, които подкрепяме, и с които сме работили през годините.

Идеята е тази кандидатура да стане допълнителен стимул в София да се даде път за развитие на иновативни зелени идеи и инициативи, които ще бъдат от полза за всички жители и гости на града. А убеждението, което води, е, че, макар и далеч от това да се нарече „зелен град“, София има огромен потенциал за развитие в тази посока.

Няколко месеца по-късно, в разгара на кампанията за местните избори, всички говорят колко зелен град може да бъде София. Г-жа Фандъкова, чиято администрация регистрира предложението на Инициативния комитет, също проведе наскоро среща с негови представители.

Ние от Зелените вярваме, че зелените политики трябва да бъдат в сърцето на програмите на всички партии и не искаме да ги монополизираме. Напротив, ако кандидатите на всички партии у нас се борят за по-чисти, устойчиви и природосъобразни градове, ще сме радостни, че България най-после върви по правилния път.

Това, което ни притеснява, е, че тези политики и послания се ползват основно за популизъм преди избори. Г-жа Фандъкова и Столична община може би са забравили за придвижването на документите за кандидатстване в този натоварен период. Няма никаква информация как върви подготвянето на документите. Което ни навежда на опасението, че внесените от инициаторите предложения отлежават някъде на ул. „Московска“ и за тях ще се сетят и ще ги изтупат от прахта някъде след 25-ти октомври. А тогава вече ще бъде късно. Неделя е срокът за подаване на кандидатури.

Затова ние от Зелените предлагаме на Столична община помощта си в подготвянето на документите за „София – зелена европейска столица 2018 г.“ Нашите кандидати, представители на граждански сдружения, неправителствени организации, компании и институции имат дългогодишен опит в подготовката на зелени проекти. Имаме и идеи как София наистина да се превърне в зелената столица на Европа и бихме могли да споделим този опит И идеи с общинската администрация и с гражданите. На разположение сме да помагаме с изготвянето на документацията.

Каним всички граждани и лично г-жа Фандъкова и представители на Столична община тази вечер в 19 ч. в Essence център на ул. „6-ти септември“ №37. Там ще бъдат представители на Инициативния комитет за „София – зелена европейска столица 2018“ и нашите кандидати за кметове и общински съветници.

Разбира се сме на разположение днес, утре и в събота за помощ по тези въпроси.

София зелена