карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Монтана

1. Петко Цветков

Водач на листата на Зелените в 12 МИР – Монтана

 

 

 

 

 

 

 

 

Роден в гр. Берковица. Биолог, завършил НПМГ и Биологически факултет на СУ «Климент Охридски» като магистър по Екология. Сред учредителите на Сдружение за дива природа Балкани и Председател на Управителния й съвет. Един от инициаторите на коалицията «За да остане природа в България».

Организирал и участвал от 1988 г. насам в над 20 кампании и проекти за опазване на природата в България и Европа; има 16 годишен професионален опит като ръководител проекти и консултант по екологична политика и планиране на управлението на природните ресурси и територии и богат практически опит в работа със структурите на гражданското общество на национално и Европейско ниво. Познава Европейското и националното законодателство и всички международни конвенции за опазване на природата и достъпа до информация.

От 11 години работи за Българска фондация Биоразнообразие и от 7 години е координатор за Инициативата Европейски Зелен пояс и Натура 2000 в сътрудничество със Световния съюз за защита на природата, Франкфуртско зоологично дружество и Фондация Европейско природно наследство.

За Петко Зелените са единствената политическа алтернатива за развитието на България. Защото, при целия си опит и дългогодишна работа в природозащитата на най-високо ниво, не вижда друго средство да се противопоставим на клептокрацията в страната и да се борим за опазване на природата и правата на хората, освен програмата на Зелените – и смята, че това е най-смисленото и ефективно средство за постигане на каузата за чиста и приятна среда за живот.

2. Росен Василев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Роден в София, завършил Френската гимназия и Висшия селскостопански институт – Пловдив.

Работил е като учител, планински водач, организатор в екотуристическа агенция, а от 1998 година е сътрудник на Българска фондация „Биоразнообразие“. Понастоящем е член на Управителния съвет на фондацията. Ръководил е проекти за природосъобразно планиране, развитие и образование. Сътрудничил е в проучвания на флората и растителността, съавтор е на научни публикации и научно-популярни книги.

Владее френски, английски и руски език. Има любимо занимание – планинско колоездене и велосипеден туризъм.

Ще работи за разумно използване на природните ресурси и за развитие на науката и образованието.