21 МИР Сливен

1. НИКОЛАЙ СИДЖИМОВ

николай сиджимов 1Роден съм в Кърджали през 1962. Имам 2 деца – момчета. Единият е инженер, а другият предстои да се дипломира като юрист.

Завършил съм Биологическия факултет на Софийския университет, специалност Екология и опазване на околната среда. Имам допълнителни квалификации в Университета „Джонс Хопкинс” по управление на неправителствени организации, Университета „Уисконсин” по подкрепа на предприемачеството и бизнесинкубиране и в Нов български университет по медиация.

Работил съм първо като технолог в бившето СО Фармахим София, после като еколог в Община Сливен. С колеги и приятели създадохме Регионален център за устойчиво икономическо развитие в Сливен и бях негов директор в продължение на 10 год.

През 1993 бях един от основателите и първият николай сиджимовсекретар на Асоциацията на еколозите от общините в България – АСЕКОБ. Организацията се развива много успешно и в момента съм неин Изпълнителен директор. Основната ни мисия е да подпомагаме общинските структури по околна среда да реализират успешно екологичната политика на местно ниво и да развиват своя административен капацитет.

В момента съм изцяло ангажиран с дейността на АСЕКОБ и реализираме проекти както за обучение на еколозите от общините, така и проекти по усъвършенстване на управлението на отпадъците, водите и биологичното разнообразие. Изпълняваме проект за подобряване на прозрачността в управлението на отпадъците и изграждане на мрежа за Нулеви отпадъци сред общините и с участието на местните и национални НПО.

Обичам планината и морето. Обичам да яздя, да се гмуркам, да се занимавам с пчелите си и овощната си градина в с. Мечкарево. И съм сигурен, че България има всички природни и човешки ресурси за една силна, устойчива икономика, без да се замърсява или унищожава природата, без да се налага изграждане на нови атомни централи и разбиване на недрата за шистов газ.

Това, което е нужно на страната ни, е разумно управление и освобождаване на креативността и истинския творчески потенциал на българина.


2. КИРИЛ ЦЕНЕВ

„Роден съм в Пловдив, по образование съм юрист, по професия – екскурзовод . От малък обичам природата и до ден днешен се боря за нейното опазване, защото тя е наш дом и увреждайки я, увреждаме собственото си здраве и погубваме бъдещето си.

Активизмът е данъкът, който плащам, за шанса да живея на тази планета. Участвах в протестите в защита на Рила, Странджа и Иракли, сещу фракинга, срещу АСТА и за запазване на автентичния вид на Бунарджика и Цар-Симеоновата градина в Пловдив, както и в различни обществени обсъждания в Пловдив и региона, засягащи потенциално пагубни за околната среда проекти.

Вярвам, че с кандидатурата си мога да помогна на българската природа, на родния си град и на народа си, защитавайки зелените принципи в законодателния орган на страната, тъй като от това има огромна нужда, която тепърва предстои да бъде осъзнавана. Защото всяка една екологична катастрофа е резултат от предотвратими човешки действия и рано или късно се превръща в катастрофа за хората“.


Вашият коментар