15 МИР, Плевен

1. АЛБЕНА СИМЕОНОВА

АЛБЕНА СИМЕОНОВАБиоземеделец от Никопол, живее в с. Любеново, община Никопол. Семейна, с 3 деца

Произвежда:
– биогрозде и биовино
– био зърнени култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, овес, грах
– преработени биологични продукти – биобрашна, консерви, олио, оцет и сок.

Образование: висше

Специалности:
– биология и химия – СУ „Св. св. Климент Охридски“
– екологично право – ELI, Washington
– управление на околната среда – LEAD Intenational New York
– агроекология – UC, Berkeley

Има повече от 20-годишен опит в дейности, подпомагащи биоземеделието, опазването на биоразнообразието, енергийната ефективност и др.

Член на:
– УС на Българска асоциация „Биопродукти“
– борда на IFOAM-EU – Международна федерация на биоземеделските движения – ЕС
– Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)

Председател на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие.

Създател и председател на клуб по водни спортове – Никопол, който обединява ученици от местното училище, трениращи академично гребане.

Посланик на Climate Reality Leadership (неправителствена организация на Ал Гор)

Активен участник в кампании против ГМО, против строеж на АЕЦ Белене и други ядрени проекти в Европа, срещу негативните промени в климата, против унищожаването на биоразнообразието от бракониери по р. Дунав, против шистовия газ.


2. МАРИН КАЛЧЕВ

МАРИН КАЛЧЕВРоден, израсъл и живее в Ловеч. На 32 години, неженен, с дете. Завършил Техникум по икономика. Развива малък IT бизнес в Ловеч.

Тази година стана първият българин, получил оправдателна присъда за отглеждането на коноп за медицински цели – за лечение на множествената си склероза.

След като последните няколко години имах доста допир с държавата, и за капак прословутото „конопено дело“, реших се да опитам да допринеса и аз с каквото мога.

Защо Зелените? Като начало ми направи впечатлението, че не е партия от лидерски тип, наблюдавам я от известно време, опознах се и с част от личностите там, допада ми и мисленето им по редица въпроси, включително и по отношение на е прословутата марихуана.

Нужни са млади, честни, коректни личности, време е да се види поколението на 70-те и 80-те години – какво сме разбрали, каква поука сме си взели, след като животът ни премина в лъжи.
Имал съм и имам възможност да емигрирам, но никога не ме е „дърпало“ натам, особено след появата на моето дете в живота ми.

Ще приключа с една реплика на покойния ми баща от началото на демокрацията в България: „Нашият живот мина в комунизма, но поне за вас ще е по добре“. Уви, същата реплика е актуална и към днешна дата… Докога?!


3. ПАВЕЛ АНТОНОВ

ПАВЕЛ АНТОНОВПосочен е от „Капитал“ сред десетте лица на активното гражданско поведение в България за 2010 г. за приноса му към гражданска инициатива „България без дим,“ на която е съучредител. Съучредител на BlueLink.net – мрежата за гражданска активност. Съучредител на „Еко-клуб 2000“ – организацията на ветроходци и еколози за опазване на морето и природата.

Медиен и социален изследовател към центъра Open Space в Open University, Великобритания, автор на изследвания по проблемите на икономическото въздействие върху журналистиката, отразяването на природозащитни теми, ядрена енергетика, промяна в климата и връзката медии-гражданско участие. Кандидат по философия в департамента по география в Open University. Специализирал журналистика в СУ “Св. Кл. Охридски” и околна среда в Централноевропейския университет, Будапеща.

Финалист в годишен аудиовизуален конкурс за млади журналисти “Устойчиво развитие в новините” в Париж през 2000 г. До 2008 г. – главен редактор на “Green Horizon”, англоезично списание за околна среда и устойчиво развитие на Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа. Журналист и телевизионен продуцент по темите на околната среда. Бивш главен редактор на Актуални предавания в Нова телевизия, водещ и редактор на седмично предаване “Софийски приказки,“ репортер и редактор за информационната емисия “Календар“. Автор на филми и репортажи по теми на околната среда и устойчиво развитие, политика и евроинтеграция. Член на Център за независима журналистика – София и участник в Програмния съвет на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“.


4. EЛЕНА КОЛЕВА

EЛЕНА КОЛЕВАМагистър по „Бизнес администрация“ и бакалавър по „Кино и Телевизия“ в НБУ, със следдипломни специализации по „Журналистика и масмедии“, „Връзки с обществеността“ и „Бизнес реклама” в УНСС.

Работила е в сферите на маркетинга и авиацията, а в момента е специалист „Връзки с обществеността, протокол и информационно обслужване“. Владее английски език. Занимава се любителски с фотография и туризъм.

„Убедила съм се, че за всяко нещо има начин. Преди години мечтаех да обиколя света и, както и да го мислех и пресмятах, не разбирах как да го осъществя. Тогава съвсем случайно попаднах на обява за набиране на стюардеси за работа в Дубай и реших да се явя. Оказа се, че осъществяването на една мечта не е толкова трудно, просто трябва да погледнеш от друг ъгъл и решението се оказва пред теб.

След години на странстване се завърнах в България, защото с всеки ден, в който бях далеч, осъзнавах все по-силно, че тук е моят дом. Убедена съм, че опитът ми в опознаването на различни култури, народи и държави би допринесъл в намирането на идеи и решения на различни проблеми.

Всеки от нас има своите знания и качества да работи за една изключително добра кауза- по-качествен и екологичен живот в забързаното и динамично ежедневие.

Хората казват, че една птичка пролет не прави, но промяната е верижна реакция и започне ли, тя се предава неусетно. От нас зависи дали тази промяна ще е унищожителна или ще е шанс за по-зелено бъдеще, което да завещаем на своите деца и на идните поколения”.


Вашият коментар