Кауза Иракли

Зелените за Иракли

През май 2006 година започна знаковата кампания за спасяване на плаж Иракли – едно от малкото останали диви кътчета по нашето Черноморие. Община Несебър правеше амбициозни планове за застрояването на голяма част от района на Иракли. За да се противопоставят на тези намерение, хората, които обичат това вълшебно място, биолози и експерти от природозащитните НПО, се обединиха в гражданската група „Да спасим Иракли” и Коалиция „За да остане природа в България”. Стотици хора с телата си спряха багерите, блокираха Софийските улици и Орлов мост. Медиите нарекоха това „протест на нашите деца”. Иракли направи НАТУРА 2000 известна сред обществеността и съвременен символ на опазването на българската природа.

Днес битката за Иракли продължава – строежът на един незаконен хотел беше спрян, но още няма издадено решение за събарянето му. Река Вая беше изсечена и дигирана и истинската рекултивация не е започнала. Постоянен е натискът за ново застрояване на района, а 2012 и 2013 година бяха ознаменувани с незаконно строителство на основата на издадено екологично разрешително за строеж върху старите бунгала, което значително надхвърли позволените законови норми.

От началото на април 2013 г. Зелените започнахме събирането на подписка за защита на българското Черноморие и с това заставаме изцяло зад искането на Коалиция „За да остане природа в България” спешно да се защити 2 км зона от черноморските зони по местообитания от НАТУРА 2000, като се забрани всяко ново строителство. Заставаме и зад искането да се създаде защитена територия в крайбрежната зона, която да опазва дивите плажове и брегове на България.

Вашият коментар