Кауза Странджа

Зелените за Странджа

През 2006 г. кметът на Община Царево разреши строителството на вилното селище „Златна перла“ в природен парк „Странджа“ в нарушение на закона. РДНСК Бургас спря незаконния строеж, а фирмата Краш 2000 направи опит да го узакони. През 2007 г. тричленен състав на Върховния административен съд, по жалба на община Царево и инвеститора Краш 2000, прогласи заповедта за обявяване на Природен парк „Странджа“ от 1995 г. за нищожна. Масови протести на природозащитници с блокиране на централни софийски кръстовища предизвикаха приемането на закон, който постанови, че заповедите за обявяване на защитени територии не подлежат на обжалване по съдебен път. Природен парк „Странджа“ беше възстановен.

През 2008 г. обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, одобри изменението на Общия устройствен план на община Царево, с което разреши „бетонирането“ на странджанското ни Черноморие.

Членове на Зелените са сред основните участници в последвалите 5 години съдебни и институционални битки за запазване на Странджа. „Златна перла“ вече е разрушена, но планът на Царево още не е отменен.

Вашият коментар