Кауза Цифрови права

Зелените в защита на цифровите права

Зелените заставаме твърдо за защита на гражданските права и свободата на словото в интернет, за една свободна, отворена и равнодостъпна информационна мрежа. Ние бяхме активни участници в протестите срещу ACTA през 2012 година – позиция, която ще продължим да защитаваме при всеки опит за потъпкване свободата на словото в световната мрежа. Ето защо подкрепяме Хартата на цифровите права, както в Европейския съюз, така и в България.

Развитието на комуникационните технологии и интернет носи голям потенциал за лесен достъп до информация и пряко участие на гражданите в управлението, за повишаване качеството на услугите предоставяни от държавните администрации и значително ограничаване на корупционни практики и задкулисни политически „игри”.

От друга страна, лесният достъп до информация е предпоставка за събиране на огромно количество лични данни, които могат да бъдат използвани за маркетингови цели, контрол и следене, цензура, киберпрестъпления и др. действия в нарушение на човешките права. Злоупотребите могат да бъдат извършени от физически лица и престъпни групи, но така и от локални и трансгранични корпорации, правителствени служби, държавни и международни органи.

Зелените насърчаваме прозрачността, достъпа до документи и гражданското участие и развитие на електронното правителство. Подкрепяме защитата на личните данни и законодателството за неприкосновеността на личния живот, гарантирането на онлайн анонимността и криптирането. Противопоставяме на всякакви безразборни и неконтролирани мерки за наблюдение, за ефективен експортен контрол на технологиите за наблюдение и цензура.

Зелените се борим за неутрален интернет, за неограничен достъп до мрежата и онлайн услугите. Насърчаваме развитие на свободния софтуер и софтуера с отворен код., актуализацията на правилата в сферата на авторското право, като защитаваме принципа на диалог с всички заинтересовани страни.

През следващите 5 години в Европейския парламент предстои да бъдат взети решения относно защитата на личните данни, неутралността на интернет, реформата на законодателството в сферата на авторското право и трансграничния достъп до информация. Нашата активна позиция за тези законодателни промени ще предопределят до голяма степен бъдещето на интернет и дали той ще бъде гарант за демократизацията на информацията или инструмент за неин контрол.

Вашият коментар