Кауза Електронно управление

Зелените за Електронно управление

Зелените смятаме, че разработката на електронното управление трябва да се превърне във финансов и административен приоритет за всяко следващо правителство, тъй като стабилното електронно управление води до здрава и прозрачна икономика и непосредствени ползи за обществото.

Електронното управление трябва да се развие в няколко добре известни посоки. Едната е електронно гласуване, което би повишило избирателната активност, би дало шанс на младите и образовани българи в чужбина да гласуват без сегашната тромава система за отваряне на секции и би пресякло порочни и недемократични практики, свързани с продажба на гласове и манипулации на преброяванията.

Другата важна задача е прозрачността в управлението. Настояваме Законът за електронното управление да бъде допълнен така, че всички държавни и общински институции да са задължени да публикуват по достъпен и удобен начин цялата си документация, всички договори, решения и протоколи. Това ще позволи на гражданите реално да осъществят своя законов достъп до обществена информация, който в момента е силно затруднен. Прозрачността ще намали корупцията и ще мотивира държавната администрация да работи в интерес на гражданите.

Необходимо е да се допълнят изискванията за електронно управление с възможност за сериозно гражданско участие онлайн, предложения и обратна връзка с властта на местно и на национално ниво. Ще работим и за въвеждане на интелигентен софтуер в редица сфери на публичните услуги като управление на водни системи, енергийна ефективност, транспорт, така че България да върви в крак с най-развитите страни.

Вашият коментар