Кауза Без Ядрена енергия

Зелените за Без ядрена енергия

На 26 април се навършват 27 години от най-зловещата ядрена авария в човешката историята – тази в Чернобил. Стотици хиляди са жертвите на разпръснатата радиация от Чернобилската АЕЦ, а последиците продължават да се проявяват и днес. Ядрената мега криза в Япония от март 2011 г. потвърди безсилието на човека да управлява мощта на деленето на атома. В Тихия океан и днес все още изтича силно радиоактивна вода от Фукушима. Вече е ясно, че в света не съществува безопасна атомна централа – при всяка АЕЦ има потенциален риск от голяма авария, като тези в Чернобил, Фукушима и Три Майл Айлънд. При всяка АЕЦ съществува реален риск от експлозия при войни и терористични атаки.

Зелените работим усилено за заменянето на тази най-скъпа, най-мръсна и най-опасна енергия с енергия от слънцето, вятъра, водата и другите възобновяеми източници. Това вече се случва в много страни и само енергийните монополи пречат да започне да се случва и у нас.

Зелените имаме различна политика. Целта ни е да пречупим енергийната и ядрена мафия в България и ще започнем да работим за това от първия си ден в Народното събрание. Убедени сме, че бъдещето за България е в енергийната независимост на домакинства и общини чрез възобновяеми източници и енергийна ефективност. Така цената на тока ще си я определяме самите ние.

Един коментар по “Кауза Без Ядрена енергия”

 1. Даниела каза:

  В последно време излизат все повече анализи относно енергията от възобновяеми източници, които показват че тя е ниско ефективна и много скъпа. Потреблението в съвременния свят не може да бъде ограничено и да зависи изцяло от „капризите на времето“ – слънцегреене и вятър. Това би било абсолютна заблуда.
  Преходът към друг вид енергия трябва да стане постепенно, и енергийният микс да бъде балансиран.
  Използването на ядрена енергия е опасно, но позволява по-ниски цени.
  Испания е една от страните, които имат най-голям процент възобновяеми източници в енергийния си микс и съответно най-скъпата енергия в Европа.
  Не можем да отречем една изградена структура без да сме създали нова също толкова ефективна.

Вашият коментар