Кауза Родопите

Зелените за Родопите

Зелените от години се борим за опазване на природата в Родопите, една от най-сериозните заплахи за която беше проектът Супер Перелик.

През май 2006 той получи сертификат за инвеститор първи клас и предвиждаше над 200 км писти (повечето под 2000 метра надморска височина), луксозни селища от затворен тип, голф игрище на върха на планината – всичко това насред един от най-девствените кътове на Родопите. И отново зад всичко това застана едно име и зад него една офшорна фирма. Проектът щеше да нанесе непоправими загуби за природата на Родопите, вододайните зони и местния поминък, а поради ниската надморска височина, нямаше да привлече голям брой скиори.

Без да има екологична оценка, проектът беше одобрен в цялост от Дора Янкова – кмет на Смолян от БСП. Едновременно с това, построяването на една чайна и писта преминаха ОВОС в РИОСВ в опит да започнат строителство стъпка по стъпка. Битката срещу устройствения проект на зоната мина през Европа и получи силната подкрепа на Зелените в Европейския парламент. След натиск от Европейската комисия община Смолян отмени своето решение. Върховният административен също отмени разрешението за строеж на първата писта на Перелик. Засега Супер Перелик няма да се строи.

Вашият коментар