ДАНИЕЛА БОЖИНОВА

Daniela_Bojinova_1Даниела Божинова, Съпредседател на Зелените

Вярвам, че Зелените е различната политическа партия, която има идеи и няма клиентела. Ние произлязохме от гражданското общество и сме единствената партия, която оспорва настоящия монопол на партиите върху политическия живот в България. Ние работим за това хората да могат да участват пряко във вземането на решения – на местно, национално и европейско ниво.

Родена в Бургас. Завършва арабистика и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и следдипломна специализация по „Международно право и външна търговия” в УНСС, София. Специализира и „Човешки права“ в Университета в Лунд, Швеция.

Спечелила „Фулбрайт” за изследване проблемите на гражданското общество за 2009 г.

Daniela_Bojinova_5Първоначално работи в Северна Африка в областта на експортния инженеринг и Българска търговско-промишлена палата. Впоследствие се посвещава на защита на човешките права и демокрацията като активист, изследовател и публицист.

Автор на книгата „Хората решават“ – първото българско изследване на пряката демокрация в САЩ. Привърженичка на идеите на пряката демокрация като коректив на представителната. Убедена в необходимостта от спешно въвеждане на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване, като важна реформа на българския политически модел.

Доброволец-координатор на кампанията за въвеждане на Европейска гражданска инициатива (2004). Получила признание от европейската гражданска общност с избирането й за заместник председател на организацията Democracy International.

Организатор на кампании за защита на човешките права на хората от Черноморието и против проекта за петролопровод Бургас-Александрополис, защита правата на хората с увреждания, за равнопоставеност на половете и по-голямо участие на жените в местното самоуправление.

Говори английски, арабски и руски, ползва немски, италиански и френски.

За контакти: daniela.bozhinova@zelenite.bg

3 коментара по “ДАНИЕЛА БОЖИНОВА”

  1. […] С участието на Смари Маккарти от Исландия и водещите кандидати на Зелените в евроизбори 2014 Атанас Чобанов и Даниела Божинова […]

  2. Достоен кандидат за ЕП …

  3. […] Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на ПП „Зелените“ на предстоящите […]

Вашият коментар