България има спешна нужда от мерки за енергийна независимост, но добивът на шистов газ и уран не са част от тях

Декларация на ПП „Зелените“

През последните месеци  напрежението в Черноморския регион ескалира, което изведе като приоритетни въпросите за националната сигурност на България. Русия нарушава правилата на международната общност и подписаните спогодби, с което предизвика острата реакция на Европейския съюз. В тази ситуация парламентарното мнозинство в България и избраното от него правителство действат изключително вредно за интересите на страната ни. С позициите и действията си, те застрашават не само икономическата стабилност на България, но и членството на страната ни в Европейския съюз.

Диверсификацията на енергийни суровини би трябвало да е една от кризисните мерки за България, при положение че целият ни внос – 100% от ядреното гориво, 99% от нефта и 87% от газа[1] –  идва от една държава. На фона на тоталната ни зависимост от първични енергийни суровини с руски произход, парламентът решително и безотговорно легализира изграждането на „Южен поток“, в нарушение на европейското законодателство. По този начин България трупа нови заеми, затвърждава монопола на Русия за внос на енергийни ресурси и унищожава голяма площ от природата на страната ни. Всичко това се случва в условията на значително забавяне за прилагането на Третия енергиен пакет на ЕС, който да доведе до свободен пазар на търсене и предлагане; на дискриминационни и противоконституционни мерки спрямо сектора на ВЕИ, в синхрон с манипулативна кампания на властимащите срещу зелената енергия; на предвидим фалит на НЕК, заради огромната и нарастваща задлъжнялост, следствие на изкуствено поддържани ниски цени и излишни харчове за АЕЦ „Белене“, БЕХ и др. Нещо повече, официално се обсъждат категорично неприемливи предложения, като подновяването на уранодобива, доказал  своите пaгубни въздействия върху природата и човешкото здраве.

От друга страна, кризата в Украйна и енергийната зависимост на Европа от Русия все по-често се използва от САЩ за натиск и лобиране в полза на техни корпорации, които да получат правото да добиват шистов газ чрез технологията фракинг. Високопоставени лица от САЩ и ЕС (Великобритания, Полша) активно промотират фракинга, но умишлено скриват факта, че такъв способ не води до бърза диверсификация, поради технологичните му особености – необходими са години  на добив с десетки хиляди сондажи, за да се задоволят дори сегашните доставки от газ. Освен това, зависимостта за потребителите ще остане, без значение дали ще е от други компании, или от самата „Газпром“, която също развива и използва фракинг. В кампанията, която „Зелените“ и други организации провеждат успешно по света, винаги се е изказвало и важното уточнение, че неконвенционалните въглевордороди (в т.ч. шистов газ, битумни пясъци, газ от въглища и др.) са изчерпаеми в близко време ресурси. Отделно, за тяхното проучване и добив са необходими колосални количества вода и площи, а технологията фракинг доказано създава локални земетресения, отравя подпочвени и повърхностни водоизточници и бълва в атмосферата огромни количества парникови газове. Тези факти са резултат от подробни изследвания на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, редица национални институции, университети, реномирани научни департаменти в САЩ и Европа.

Зелените а вярваме, и значителна част от обществото в България, остро ще се противопостави на всеки опит за премахване или заобикаляне на забраната за фракинг, въведена през 2012 г. Изключително обезпокоително изглеждат част от предложенията в Закона за подземните богатства, който вече е в процедура за окончателно гласуване в Народното събрание. Зелените протестираме срещу опитите да се освободят от отговорност и регулации по отношение на промишлените отпадъци добивните компании, които сондират в шелфа и морската икономическа зона на Черно море. Тези законови поправки видимо се правят в услуга на няколко енергийни корпорации и могат да създадат условия за безконтролни нарушения на европейското законодателство и скрит добив на неконвенционални въглеводороди, застрашаващ туризма и риболова по Черноморието. Настояваме тези поправки да бъдат отхвърлени от депутатите при гласуването им.

Влошената ситуация в енергетиката на България, в съчетание с нарасналия риск за националната сигурност, изискват да се предприемат спешни краткосрочни и средносрочни мерки, които да доведат до предотвратяване на енергийна криза, устойчиво развитие на икономиката, социална сигурност и нарастваща заетост, подобрени условия на жизнената среда, конкурентноспособност и енергийна независимост на местно и национално ниво.

На първо място това трябва да стане чрез масирана кампания за енергийна ефективност, диверсификация на източниците на основни енергийни суровини, децентрализация на производството и управлението на сектора, като приоритетно се насърчава изграждането на микс от малки екологични ВЕИ системи, които водят до енергийна независимост на домакинствата, фермите, малкия бизнес, общностите и населените места. В краткосрочен план е необходимо максимално ускорено доизграждане на междусистемни връзки с Турция, Румъния и Сърбия и намиране на друго трасе на връзката с Гърция, чрез които България да има достъп и до други доставчици на газ. Паралелно с това, в кратки срокове следва да се облекчат режимите, да се съкратят сроковете и да се подпомогнат всички домакинства и ферми, които желаят да изградят за собствени нужди инсталации за биогаз, соларни покривни панели и други ВЕИ, без да разчитат на високи преференциални тарифи.

В средносрочен план е необходимо да се приложат интегрирани стратегии за населените места и регионите, чрез внедряване на умни мрежи, технологии за съхранение и пренос на енергия, архитектурни решения за нулево енергийни сгради и спиране на големи енергийни мощности с изтичащ експлоатационен период.

За да се прекратят спекулациите с темата „газификация на България“, ПП „Зелените“ настояваме за безпристрастен анализ колко газ е необходим на България и за какви нужди. Тогава ще бъдат прекратени и внушенията, че на България й трябва все повече газ. Настояваме да се прекратят лобистките спекулации – отново в полза „Газпром“, но и на „Шеврон“ и други чужди компании, които очакват да навлязат в България – за усилено битово газоснабдяване (30% до 2020 г.), което под маската на „екологизация“ на енергетиката, ще зароби българския потребител по подобие на действащите топлофикационни дружества.

Зелените

15 април 2014 г.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

[1]  Данните са от последния бюлетин за състоянието и развитието на енергетиката в Република България на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

22 коментара по “България има спешна нужда от мерки за енергийна независимост, но добивът на шистов газ и уран не са част от тях”

 1. Имате нужда от спешен заем? Свържете се с нас за повече информация по имейл: dakany.endre(a)gmail.com

 2. HUMMELS каза:

  Здравейте, Имате ли нужда от спешен заем, за да задоволите финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми в размер от 2 000,00 до 100 000 000,00, ние сме надеждни, мощни, бързи и динамични, без проверка на кредита и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми през периода на този трансфер. Издадохме и заем в цялата валута с 2% лихва за всички заеми и без авансови плащания …. Ако проявявате интерес, свържете се с нас чрез този имейл. Моля, свържете се с нас, ако проявявате интерес чрез: {jameskelvine28@gmail.com} и ще останете напълно доволни.

 3. MARCUS каза:

  Търсите ли средства за изплащане на кредити и дългове или бизнес заеми?
  {jameskelvine28@gmail.com}. Тогава заемната фирма на Джеймс Келвин е
  Отговорът. Предлагаме всички видове заем, отпускаме заем с
  непогасена лихва Заинтересованите кандидати трябва да се свържат с нас чрез
  Имейл: {jameskelvine28@gmail.com}

 4. anna каза:

  Прекратете финансовите си притеснения

  Да, това е възможност за вас да получите заем, аз живея в Милано, казвам се Мария Робърт, днес беше история, на спомен, който няма да изтрие след милион години напред, мога да се усмихвам с тази КРЕДИТНА КОМПАНИЯ Бях изумен когато моята банка се обади, че 150 000,00 евро са преведени по банковата ми сметка. Благодарен съм на г-н Рамсей за финансовата помощ чрез имейл info_ramsayloaninvestment@yahoo.com
  . Точно миналия петък търсех спешен заем за изплащане на дълговете ми и за операция на колене на сина ми, докато търсех в този сайт, видях препоръка, според която г-н Рамсей Роберто помага на хората с финансова помощ и те са правилната компания, която да поиска за финансова помощ. Копирам техния имейл адрес и изпратих молбата си чрез info_ramsayloaninvestment@yahoo.com, Адвокатът на компанията ми изпрати по имейл условията на заема и договора, за да вляза няколко часа по-късно парите бяха преведени по банковата ми сметка. днес е най-добрият ден в живота ми най-накрая мога да изплатя дълговете си и операцията накрая когана in те работят много усилено, за да помогнат на хората в нужда, те са надеждни. те ще ви донесат финансова свобода и щастие. свържете се с тях веднага с този имейл: info_ramsayloaninvestment@yahoo.com

 5. Anotonia каза:

  Казвам се АНТОНИЯ БОГОМИЛА, днес съм свидетелство. Страдате ли финансово или имате нужда от спешни пари, за да платите сметките си? не се притеснявайте повече, защото там е далеч, можете да печелите пари без стрес. Можете да промените живота си само за 18 часа. свържете се по имейл (vasileiosmoinca@yahoo.com) за празен [ATM SMART CARD] днес и бъдете сред щастливците, които се възползват от тези карти.

  Имейл: vasileiosmoinca@yahoo.com

  Тази ПРОГРАМИРАНА празна ATM SMART карта е в състояние да хакне във всяка банкомат, навсякъде по света. Запознах се с тази BLANK ATM КАРТА, когато търсех кредитор за заем онлайн преди около месец .. Това наистина промени живота ми завинаги и сега мога да взема семейството си. Най-малко пари, които получавам за ден с тази карта, са около 5 500 евро. Всеки ден имам достатъчно пари, за да се грижа за семейството си. За подробности как да получите карта днес, изпратете имейл на хакерите на: vasileiosmoinca@yahoo.com

 6. Hope elinal каза:

  Добър ден за вас, видях вашата поща в интернет по отношение на получаване на заем за плащане на дълга ви и стартиране на нов бизнес, искам да знаете, че сте на правилното място да кандидатствате за заем, предлагам лична заем на всички, които се нуждаят от финансова помощ с 2% лихва, ако се интересувате, любезно се върнете при мен чрез имейл адрес: Kplendes@outlook.com

 7. Здравейте…

  Ние сме международна кредитна фирма. Ние предлагаме бизнес и лични заеми и т.н., доколкото се отнася до финансова помощ.

  Кандидатствайте сега за много ниска лихва от 4% заем!

  * Заеми между 5k и 500M.
  * Изберете между 2 и 30 години за погасяване.
  * Гъвкави условия за заем.

  Всички тези планове и още, свържете се с нас по имейл за повече информация. favourworldbest990@outlook.com ИЛИ SMS НАС СЕГА +1562 453 0961

  Имейл за контакт: favourworldbest990@outlook.com

  За разбирането.

  Световен най-добър кредит ..

 8. Macarena каза:

  Здравейте зрители,

  Били ли сте някога били отхвърлени заем в банката си и други финансови институции, за да започнете нов бизнес, да построи къща, купи кола, плати сметките и да setle други финансови проблеми, пред които са изправени? притеснявайте, не повече, защото в Макарена ЗАЕМ компания ние предлагаме заем на различни лица, независимо от расата, цвета и език.

  Горепосоченото име компанията е само тук, за да се защити населението от интернет измами по отношение на финансовите си нужди и помагайки ви да бъде стабилна финансово, ние сме добре известни, одобрени и регистрирани кредитор заем напълно регистриран и одобрен от международната организационно на кредитори за заем по целия свят ,

  Така че, ако се интересувате и се нуждаят от заем за финансиране на бизнеса си, любезно се свържете с нас чрез имейл: (macarenaloancompany@gmail.com)

  ИСКАНЕ ЗА КРЕДИТ
  пълно име: ……………..
  Секс: ………….
  Държава: …………….
  Телефон: …………….
  Домашен адрес: ………….
  Професия: ………………
  Месечен приход…………..
  размер на кредита е необходимо: ……………….
  продължителност на кредита: ……………………
  Религия ………..
  Дата на раждане……

 9. rodriguez henrietta каза:

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Rodriguez, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (rodriguezhenriettaloan@hotmail.com)

 10. Halfon Zoltan каза:

  Ние сме регистрирани финансова компания, ние назаем пари на всяко заинтересовано лице или фирма, на достъпна лихвен процент. Ние назаем пари от порядъка на $2,000 да $10,000,000. За да кандидатствате свържете с нас чрез имейл с исканата информация по-долу, за да се даде възможност да започнем с обработката на вашата заявка. Email: unclebuckfinancelltd@gmail.com

 11. Гаврил каза:

  Това си е агитация за зелен капитализъм, а не предлагане на алтернатива. Само като видя мантрата свободен пазар и ми сатва ясно, че старата песен тръгва на нов глас. Колапсът, който е резултат от цялостната ирационалност на капиталистическата система, а не само една част – безхаберното нехайство спрямо природни изчезващи ресурси, е също и надежда да се започне наново. Логиката на капиталистическата система предполага неспиращо акумулиране на капитал, което на този етап е ясно, че е безумно. Възходът на финансовия капиал – спекулативния капитал, е ясен сигнал за криза на производствения капитал, а не някаква си приказка за няколко алчни банкери. В своята история капитализма винаги преминава през два цикъла – възход на производстото и стабилност (последния път това е периода 1945-1970) и постепенен възход на финансовия капитал водещ до криза и хаос. Финансовия капитал не произвежда нищо освен дълг, а печалби се правят от спекулации, затова и кризата от 2007. Финансовия възход е време на огромно класово разделение и локални войни, което виждаме се случва в момента. Алтернатива за добро означава не опит да се запаят старите социални отношения, базирани на една ирационална система, а да се променят изцяло. Печеленото на битката за зелени енергии ще създаде нови монополисти, които само ще заместят старите петролни магнати, но няма да променят съществено безумния свят, в който живеем. Да, зелените енргии може би ще задвижат нов производствен възход но безумнят двоен цикъл няма да спре. Интернет революцията не направи света по-добър, а само няколко нови монополиста на „свободния пазар“. Зелените движения имат потенциал да стант силна алтернатива на капиталистическата система, вместо да агитират зелен капитализъм. Превръщането на зелените в партия води до все по-голямо заиграване с неолиберализма. Разочароващо!

 12. Корнелий Савов каза:

  Похвална загриженост и напълно неразбиране на проблемите наложени от наложения мораториум.Независимост се постига със знания и действия,и никога със забрани!Щистовият газ е възможност,а не опасност!Аз съм геофизик и заплахата с леките земетресения е смехотворна,а плащенето с крекинга като технология направо смещно.Не съм чул българските зелени да са против ядрените централи,които използват най-опасната технология.Не ги е страх,че Белене е в разломен район,че се намира до Вранча,където с период около 40 години стават най-силните земетресения в Европа.
  Иначе похвално за малките ВЕЦ.Лошото е ,че те са много полезни,но като съпътстващи мощности!
  Газът не трябва да се разглежда само като гориво,но и като предпоставка за възраждане на убитата ни химическа промишленост.Да спрем да говорим за ползите на „Шеврон“ и другите международни компании,а да подготвим специалисти за тази дейност. Не ни трябва политическо говорене,а разумен икономически и технологичен анализ.Всяка човешка,особено технологична,дейност е опасна!Посочете една,която не е!Добива на шистов газ е опасен,при неспазване на технологията и използване на вече забранени химикали,но хиляди пъти по-безопасен от всяка ядрена централа!Технологите се развиват,умните хора не ги забраняват,а работят за тяхното безопасно използване. Ако имаше мораториум за двигателя с вътрешно горене,още щяхме да се возим на каруци!!!
  Едни наши сънародници го правят,а ни изглеждаме в очите на разумните хора точно като тях!!!

  • Аглика Крушовенска каза:

   Ако не сте чули, че Зелените са против ядрените централи, четете http://izbori.zelenite.bg/8914

  • Аглика Крушовенска каза:

   А също и тук http://izbori.zelenite.bg/9790

  • Кирил Георгиев каза:

   Корнелий, по-скоро ти показваш уникално неразбиране на рисковете и обстоятелствата. Или си просто продажник (лобист). Често ми правиш грозно впечатление и във FACEBOOK. Престани да търсиш под вола теле ! В БГ не сме го закъсали, защото нямаме достатъчно ресурси над земята, а защото нямаме такива между ушите. На земни ресурси сме богати. Но Шистов Газ не трябва да се добива, независимо от технологията за добив ( 2 фирми вече дупчат у нас, само защото са декларирали технологията си като различна от крекинга, само за да заобиколят забраната ). Този добив е огромна отровна опасност за земи и всякакви води (като добива на ценни метали) и поради тази причина НЕ Е възможност за каквото и да било икономическо, или друго развитие. Освен това изисква много вода, която насилствено се отнема от населението там, където не достига. И всякакви води в района се отравят. Така че можем да го сравняваме по опасност дори с ядрените централи. Защото той е бавно настъпваща опасност, на която ако позволим да стъпи здраво у нас, ще напълни хиляди гробове и десетки болници, преди болшинството от нас да се усетят какво всъщност ни „дава“ тя. И какво значи „вече забранени химикали“ ? Те и до днес отказват да дадат пълен списък на веществата и количествата, в които ги инжектират. А и да дадат такъв, каква е гаранцията, че това е пълният списък ? И че той ще бъде обследван от реални експерти ? А как ще се взимат всеки ден проби от този микс от всяка от няколкохилядите сонди ? И къде ще се изследват ? И колко ще струва всичко това ? Или предлагаш на доверие да ги оставим да работят ? Фирми, които вече са осъждани и изгонени от други държави ? Технологиите се били развивали, да бе, хванах се… затова ли става все по-мръсно, шумно и топло навън ? Затова ли въздухът, водата и храната стават все по-отровни ? А относно мораториума върху двигателите с вътрешно горене… само можем да съжаляваме, че не е въведен отдавна и то безсрочно. Щяхме да живеем в един много по-добър, полезен и спокоен свят.

 13. Синтия Недялкова каза:

  Абсолютна вярна и навременна статия! Не виждам никакъв повод за недоволство, ако човек е запознат с проблема!Единственото ми притеснение е, че този глас не е достатъчно силен, като този на лобистите! Затова. моля, споделяйте!

 14. nobody каза:

  Лошото е, че никой не Ви вярва вече. Тая статия си е чисто лицемерие. Защо никой от Вас не споменава и думичка как лека полека напоследък се прокарва път за шистовия газ?

  • Аглика Крушовенска каза:

   E как никой от нас не казва. Официална декларация на партията малко ли ви е?

 15. Блага каза:

  Направо като чета тези съждения и се чудя как може толкова глупави хора да си въобразяват, че имат място в политиката на страната.

  • Аглика Крушовенска каза:

   Освен да правите квалификации, нещо по същество можете ли да кажете?

  • Не разбрам защо хората, които алармират, че основният източник на енергия (и съответно източник на икономика, по подразбиране) е една нестабилна държава, са обявени за глупави? Забележете, че не казвам компания, а държава, тъй като Газпром не е компания, а подразделение на държавата. Горко ни, ако българите, които могат да мислят, мислят като вас, Блага.

Вашият коментар