Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на Зелените за Евроизборите

Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на ПП „Зелените“ на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май тази година. Двете кандидатури бяха одобрени от делегатите на най-представителния орган на партията – Националното събрание, а днес бяха представени на пресконференция в Борисовата градина. Те ще работят на принципа на споделения мандат, което означава, че ако Зелените получат доверието на избирателите и спечелят места в Европарламента, то те ще бъде поделени, като всеки един мандат ще се раздели на две части от по 2,5 години.

Атанас Чобанов е разследващ журналист в сайта „Биволъ“, който е известен с разследванията за дейността на български мафиотски групировки и политици. Той ще се бори за повече прозрачност, отчетност и осветляване на всеки публичен лев или евро, като се започне от самите европейски институции и се стигне до най-малката община. Ключов момент в това е да се пресекат офшорните финансови потоци на мафията и „инвеститорите-корупционери“, заграбващи и унищожаващи публичен ресурс.

Даниела Божинова е съпредседател на ПП „Зелените“, като през последните години работи активно по темата за въвеждането на повече пряка демокрация. Убедена е, че това е начинът за постигане на ефективен коректив на представителната форма на управление. Ще работи за въвеждане на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдуми и отзоваване на депутати, които биха осигурили смислен граждански контрол и ниско ниво на корупция във властта.

ПП „Зелените“ ще участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент с пълна листа от 17 кандидати, които ще бъдат подредени по т.нар. „зип принцип” – последователно мъж, жена и т.н. – като потози начин се насърчи равноправното участие на жените в политиката.

Избраните депутати от листата на Зелените ще се включат в групата на Европейската зелена партия.

Основните й цели през следващия мандат ще бъдат:
– България – зелената градина на Европа;
– Зелените работни места – реалност, алтернатива и бъдеще;
– Гражданинът – суверен на Европа;
– Достъпни, ефективни и прозрачни еврофондове.

Пълната листа на Зелените за Евроизбори 2014

5 коментара по “Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на Зелените за Евроизборите”

 1. Каква и как „пряка демокрация“ – че много се накичиха с тази красива фраза, но КАКВО и КАК предлагат и с какви гаранции? Да се обещава е лесно. Сдружението ни предлага на всички кандидати ТЕСТ за ЕП кандидат – ДОГОВОР ЗА МАНДАТ /поръчка/ http://dox.bg/files/dw?a=b14d7be7ab Където главна гаранция за изпълнение са повсеместните граждански събрания, които да превърнат гражданите в автономна сила преди партиите. Бихте помагали за създаването им? И как да спечелим МНОЗИНСТВО за да променим СИСТЕМАТА, а не отделни места за тази или онази кауза и ПАК ДА РЕШАВАТ ОНИЯ? Или това ви стига? Преди отделните каузи стои въпросът КОЙ РЕШАВА – въпросът за властта.

 2. СТРАНИЦА 279 РЕД 2787 каза:

  А АЗ НЕ СЪМ СЕ ПОДПИСВАЛ ЗА ВАС!

  https://www.cik.bg/reg_podpiski?

  ПОСОЧЕНОТО ЛИЦЕ О. Е. Б. Е НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА:
  ПП Партия на зелените на страница 279 ред 2787

  НЕ ПОДКРЕПЯМ Вашата партия!
  Виждам користни цели и търговия със слънчеви панели!
  УБЕДЕН СЪМ, че зад Вашата „зелена идея“, стоят НЕЧИСТИ интереси!
  ПОДКРЕПЯМ АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА!

  Откъде сте се сдобили с моите данни и кой се е подписвал вместо мен на вашите списъци?! Можете сами да си намерите отговора на този въпрос!

  МОШЕНИЦИ!

  • Аглика Крушовенска каза:

   Уважаеми господине или госпожо СТРАНИЦА 279 РЕД 2787,

   Четете добре информацията. Ние сме ПП Зелените. Партия на зелените е друга организация, с която ние нямаме нищо общо.

   Съжалявам, че се съмнявате в мотивите за нашата дейност. Но и ние няма как да споделяме вашите позиции относно атомната енергетика.

   Търсете си правата там, където са били нарушени.

   • СТРАНИЦА 279 РЕД 2787 каза:

    Благодаря за отговора, радвам се, че възмущението ми е прочетено!
    Благодарен съм и за последвалата корекция.
    Искрено вярвам, че фалшифицирането на подписа ми няма да се повтори!
    Успех с начинанията!

    Бъдете благословени в търсене на истината!

 3. Румен Панков каза:

  Уважаеми Приятели, поздравявам Ви за това, че ще участвате самостоятелно, а и за двамата уважавани от мене кандидати – г-жа Божинова и г-н Чобанов. Ще гласувам за тях и ще се моля за успех на Зелените ! С уважение, Панков на 22 март 2014.

Вашият коментар