Зелените бяхме заедно с гражданите на Бургас, Созопол и Поморие срещу петролопровода „Бургас – Александруполис“

Отговор на твърдения на НАБЧ, направени в публикация на Бургаснюз

На 23 февруари 2014 г. в сайта Бургаснюз бяха публикувани обвинения от страна на Национална асоциация „Българско Черноморие” за това, че ПП „Зелените“ не са взели никакво участие в гражданската съпротива срещу петролопровода „Бургас – Александруполис“. Благодарим на авторите на това изказване за предоставения ни повод  да обобщим значителния принос на ПП „Зелените“, зелените НПО и отделни личности за прекратяването на този проект. Надяваме се с това да попълним пропуските в информацията на онези, които вероятно са били далече от събитията, за които говорят.

Ние, хората със зелено мислене – част от които в последствие станаха учредители на ПП „Зелените“ – бяхме тези, които започнахме кампанията срещу петролопровода „Бургас – Александруполис“. Първият анализ, който разкри вредите за България от тристранното споразумение между Русия, България и Гърция, е направен от Института за зелена политика още през 2007 г.

Зелените бяхме на предната линия в подготовката на референдумите, в обществените обсъждания и в медиите, за да покажем екологичните заплахи и икономическото безмислие на този проект. Ние действахме едновременно с нашите съмишленици и колеги в Гърция и съвместно предприехме информационни кампании в Бургаска област, в Александруполис и в област Еврос. Внесохме в Европейския парламент петиция за кумулативна екологична оценка на енергийните проекти в Черно море, подкрепена със стотици подписи на граждани на черноморски държави.

Заедно с колеги от зелените НПО и демократичномислещи граждани през януари 2008 г. организирахме първото „неприятелско“ посрещане на президента на Русия Владимир Путин на „Орлов мост“ с единствената цел да покажем, че в България има съпротива срещу руските енергийни проекти, включително и срещу петролопровода „Бургас – Александруполис“.

Нашият съосновател Манук Манукян и други колеги участваха в десетки телевизионни и радио предавания в България и чужбина. В резултат на гражданско неподчинение Манукян и колегите му осуетиха провеждането на рекламно събитие на фирмата-инвеститор в Бургас.  Борихме се с информационното затъмнение, наложено от Тройната коалиция относно петролопровода. Ние, заедно с колеги от зелените НПО, изпратихме граждански наблюдатели в деня на референдума в Бургас.

През 2008 г.  Даниела Божинова и Петко Ковачев, впоследствие съпредседатели на ПП „Зелените“, пропътуваха всички общини по планираното трасе на петролопровода, за да се срещнат с гражданите и да ги информират за екологичните им права и за рисковете от проекта. Наши колеги оказваха подкрепа на инициативните комитети за референдуми в Созопол и Поморие.

Впоследствие се противопоставихме на колебливостта на правителството на ГЕРБ и настояхме то да спази предизборното си обещание за спиране на проекта. За целта създадохме инициативен комитет, събрахме подписи и внесохме в парламента Национална гражданска инициатива за денонсиране на споразумението „Бургас-Александруполис“. Тези и много други наши действия, заедно с вота на гражданите от Бургас, Созопол и Поморие изпратиха проекта „Бургас-Александруполис“ в историята.

Ние представихме потенциалните проблеми на Бургас и региона от евентуалното изграждане на тръбопроводите „Бургас – Александруполис“ и „Бургас – Вльора“ (АМБО) на международни форуми и срещи в Македония, Албания, Хърватия, Сърбия и пред Европейската комисия.

Можем само да се гордеем с няколкогодишната кампания за спасяването на Бургас и общините  по южното Черноморие от екологичните проблеми, свързани с този проект. Искаме да благодарим на всички, които ни приеха и чуха аргументите ни, на всички – местни политици, журналисти, рибари, хора от бизнеса, граждански активисти и обикновени граждани – с които рамо до рамо се изправихме срещу интересите на „Роснефт“, на руската и българската политико-икономическа мафия. За нас беше чест да работим с хора, които не се предадоха, дори и под най-силен натиск от всички страни.

Накрая желаем да обърнем внимание на следното: ние, Зелените, освен доблестни граждани и отговорни български политици, сме и добри биолози и откриваме лесно всяка форма на мимикрия. Това важи и за мимикрията на спекулативните имотни интереси по българското Черноморие, които приемат благовидната форма на организация с идеална цел и публикуват от нейно име безпочвени обвинения за дискредитиране на автентичните граждански движения, към които Зелените принадлежим. На тях ще кажем: ние се досещаме, че появата на вашата организация има връзка със засилването на гражданската битка за запазване на Черноморието и Странджа. Не си правете илюзии, Зелените ще продължим тази битка до успешен край.

Зелените

25.02.2014

Вашият коментар