Зелените сме против изграждането на нови ядрени реактори към АЕЦ „Козлодуй”

Декларация на ПП „Зелените”

За пореден път ставаме свидетели на нагъл проядрен популизъм – преди дни министър-председателят очерта възможността в АЕЦ „Козлодуй” да бъде изграден не само 7-ми, но и 8-ми енергоблок. Във връзка с това Зелените напомняме, че България все още няма изградено постоянно хранилище за високорадиоактивни ядрени отпадъци, което да отговаря на международните изисквания. Производствената цена на електроенергия от ВЕИ вече е по-ниска от производствената цена на електроенергия от АЕЦ. На фона на отрицателния естествен прираст на населението и устойчивата тенденция за все по-ефективно използане на енергията, да се предлага строеж на нови ядрени мощности е абсурдно, недалновидно и недобросъвестно.

Ядрената енергетика не е нито чиста, нито безопасна, нито евтина, нито устойчива. България няма нужда нито от нови ядрени реактори, нито от удължаване живота на старите. Това, от което всички имаме нужда, е подобряване на енергийната ефективност, децентрализация на енергийната система и демонополизация на пазара, както и преминаване към безотпадни и изцяло възобновяеми енергийни източници, които не са обект на международни търговски олигополи и унищожителни за природата дейности.

Зелените винаги сме се противопоставяли както на проекта „Белене”, така и на плановете за удължаване на експлоатационните срокове на съществуващите реактори в АЕЦ Козлодуй и на проектите за изграждане на нови реактори към АЕЦ „Козлодуй”, независимо от това дали са на Атомстройекспорт, Росатом, Уестингхаус или на който и да е друг инвеститор.

Зелените

23.02.2014

Вашият коментар