Българското правителство трябва да осъди остро режимите в Украйна и Венецуела

Декларация на ПП „Зелените“

Зелените се противопоставяме на решаването на политически проблеми чрез насилие, въоръжаване на населението и медийно затъмнение. Все повече режими, като тези в Украйна и Венецуела, ползват авторитарни методи вместо да решават проблемите на обществата си по демократичен начин. Те настройват различни групи от населението едни срещу други с единствената цел да се задържат на власт. Въоръжените убийства на протестиращи граждани и в двете държави не могат да бъдат толерирани.

Зелените настояваме българското правителство да осъди остро действията на режимите в Украйна и Венецуела от последните дни. В противен случай ще останем със сериозни притеснения относно демократичните принципи, които афишира кабинетът на БСП, ДПС и Атака.

На фона на многобройните жертви в столицата Киев и наличието, освен на умерени политици, и на радикални групи с нарастващо влияние, всяко едно решение за Украйна, което не предвиждаше провеждане на предсрочни избори, връщане на парламентаризма и конституцията от 2004 година, можеше да доведе до разцепление и тежък тоталитаризъм за страната и народа. Изход, който не би имал нищо общо с демокрацията.

След подписаното вчера споразумение за слагане край на политическата криза в страната, за да се умиротвори трайно ситуацията и да не се стигне до гражданска война, е нужно Върховната Рада на Украйна трайно да поеме контрол над службите за сигурност и полицията, а всяко носене на огнестрелно оръжие по улиците да бъде забранено. Зелените настояваме бългaрският външен министър да отстоява именно такава твърда позиция на европейско равнище.

Режимът в Русия също носи отговорност за ситуацията и ескалацията на напрежението в Украйна. Едва ли е случайно, че ултиматумът на Янукович към опозицията бе отправен в момент, в който Русия купува от Украйна държавни ценни книжа на стойност два милиарда долара. Украйна не трябва да бъде превръщана в бойно поле между Русия и Запада. Страните от ЕС са длъжни да преговарят с Русия и да намерят политическо решение на опасния конфликт. На първо място в преговорите трябва да бъдат поставени гражданите на Украйна и техният стремеж за демократично бъдеще, а не геостратегическите и икономически интереси. В същото време не трябва да има съмнение, че демократичният свят има решителността да брани свободата и демокрацията и по други начини, ако отсрещната страна започне да изнудва и шикалкави.

Докато Украйна гори, светът не трябва да оставя друг диктатор – Николас Мадуро – да избива младото поколение на Венецуела. Настояваме българското правителство да инструктира спешно посланика ни в ООН да постави въпроса пред Съвета за сигурност. По същия начин трябва да се действа и в Европейския съвет, откъдето незабавно трябва да излезе недвусмислен сигнал за санкции спрямо режима в Каракас. ЕС, ООН и всички държави, които претендират да са носители на принципите на свободата и демокрацията, трябва незабавно да предприемат натиск върху Мадуро за прекратяване на убийствата във Венецуела и сваляне на цензурата, както и да изискат провеждането на предсрочни избори и създавенто на план за демократизация на страната.

През последните години Венецуела се превърна в една от най-опасните държави в света. По неофициални данни криминалните убийства през 2013 година наброяват над 24 000 души, което означава повече убийства на глава от населението, отколкото в която и да е друга държава без военен конфликт. Въпреки че Венецуела е една от най-богатите страни на петрол и други полезни изкопаеми, икономиката й е пред колапс. В магазините липсват дори най-основните продукти като брашно, олио, мляко. В момента всички медии са или под контрола на правителството, или подложени на строга цензура, а чуждите медии, които предават протестите, биват гонени от страната. Затова и малцина знаят за тези протести, включително голяма част от венецуелците от бедните квартали. От началото на февруари, с активното участие на студентите, всеки ден излизат десетки хиляди граждани, за  да се борят за нормален живот. Въоръжените проправителствени групи „колективос“ с насилие и убийства се опитват да сплашат протестиращите и остават безнаказани.

Зелените считаме, че насилието над протестиращи граждани, въоръжаването на населението и медийното затъмнение са най-опасните прийоми на авторитарните режими, които трябва да бъдат осъдени и ограничени навсякъде по света.

Зелените

22.02.2014 г.

Един коментар по “Българското правителство трябва да осъди остро режимите в Украйна и Венецуела”

  1. гестапо каза:

    извинете като говорим за медийно затъмнение и обслужване на чужди интереси вие как смятате btv,nova,…и други платени от сащ телевизии за кого работят и какво показват? показват само едната страна на нещата и то тази ,която обслужва интересите на ционистката корпорация сащ и ес,а народа иска пълна независимост,не отново от един диктатор да се натресе на друг отново ционистки диктатор поставен от сащ или ес…..писна ни от такива организации неправителствени като вашата-знаем кой ви спонсорира!

Вашият коментар