Гражданска законодателна инициатива влиза за първи път в Европейския парламент

От Даниела Божинова, Съпредседател на Зелените

Water Initiative Bg На 17 февруари в Европейския парламент се състоя изслушване на Европейска гражданска инициатива. Това събитие беше първо по рода си в историята на европейската демокрация. Добилата право на изслушване инициатива е „Право на вода“, която събра близо 2 милиона подписа от европейски граждани – двойно повече от изискванията, поставени от регламента.

Инициаторите желаят да видят приложена на практика заявената преди година позиция на Европейския парламент, че правото на питейна вода следва да се счита за основно човешко право. Те настояват за приемане на общностно законодателство, което да не позволи либерализация на пазара на ВиК услуги и тяхната приватизация. Друго приложение на идеята за водата като човешко право би било в нейната достъпна цена и недопускането на наказателна мярка като спиране на водата, ако по-бедни семейства имат трудности в заплащането й.

Европейската гражданска инициатива беше въведена като механизъм за гражданско участие с Лисабонския договор и конкретен регламент, приет с водещата роля на зелените партии в Европа. ПП „Зелените“ участва активно в популяризиране на Европейската гражданска инициатива „Право на вода“, като организира още през 2011 г. семинари за български, румънски и гръцки активисти и политици. По време на предизборната кампания през пролетта на 2013 г. Зелените събираха подписи в подкрепа на инициативата „Право на вода“.

Изслушването на инициативата „Право на вода“ в Европейския парламент е доказателство, че засега европейските законодатели, за разлика от българските, откликват на  гражданските инициативи. Дали обаче след слушането ще има чуване и законодателни мерки, т.е. дела в отговор на искането на гражданите, бъдещето ще покаже. За радост това бъдеще не е далечно – още на 20 март Европейската гражданска инициатива „Право на вода“ ще получи конкретен отговор от Комисията.

Повече за инициативата можете да намерите в сайта http://www.right2water.eu/

Вашият коментар