Зелените приветстваме инициативата за всеобщо допитване за изборното законодателство

Зелените приветстваме инициативата на президента Плевнелиев за всеобщо допитване относно изборното законодателство, което да се проведе едновременно с Евро изборите. Подходът за свикване на референдум е демократичен и радикално различен от досегашните практики на задкулисие и междупартийни договорки по тези съществени въпроси. Изборните правила са основополагаща част от принципите за конституиране на властта, които следва да бъдат променяни само с референдум.

Продължаваме да смятаме, че Общественият договор трябва да бъде сключван между гражданите и властта, а не между власт и власт.

Подчертваме необходимостта от сериозен и демократичен дебат по направените предложения, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпросите на всеки референдум.

Зелените

29.01.2014

Един коментар по “Зелените приветстваме инициативата за всеобщо допитване за изборното законодателство”

 1. Стефан каза:

  Именно като член на Зелените, аз хич НЕ приветствам инициативата за референдум.

  Колкото и да приветстваме директна демокрация – когато няма свободни медии, референдуми са по-скоро опасни.
  А и без референдум имаме ясни и категорични позиции:

  1)Мажоритарна система означава, че големите партии стават по-силни. Ако примерно 50% от народните представилтелите се избират по мажоритарен вот, значи само останалите 50% се разпределят според дяловете на гласовете, общо казано. Когато една партия имат 4%, щяха да получат представители все едно имаха само 2%, надали изобщо влизат в парламента. Точно за малки партии това е направо смъртоносно.
  Именно като член на Зелените искам демокрация, в която и малки партии имат шанс. Затова: Мажоритарен вот – НЕ, каквото и да се гласува другаде.

  2) Гласуване е право, а не трябва да е задължение. Човек, който наистина няма мнение, как така да го принудим да даде своя глас на някакви престъпници?
  А как изобщо да се каже ДА или НЕ, докато не се знае, какви ще са санкциите? Възрастни хора, който не могат да вървят, ще ги глобят ли?
  Българите в чужбина, как ще ги издирват, ще ги глобят ли когато се връщат за Коледа?
  Именно като член на Зелените искам повече свобода за гражданите, а не полицейска държава.
  Затова: Задължителено гласуване – НЕ,каквото и да се гласува другаде.

  3) Зелените отдавна искаме електронно гласуване – ДА, а и манипулирани референдуми не могат да ме убедят за друго.

Вашият коментар