Първични избори на Зелените в Европа

you-decide-europe2

 

За първи път в историята на европейските избори най-големите европейски партии ще изведат на преден план общоевропейски водещи кандидати. Това става в следствие на Лисабонския договор на Европейския съюз, който постановява, че избирането на следващия президент на Европейската комисия трябва да отразява резултата от европейските избори. Следователно ще има надпревара между водещите кандидати на главните европейски политически партии включително общоевропейски телевизионен дебат. Представителите на Европейската Зелена партия в тази надпревара ще бъдат избрани от нас като гласоподаватели чрез първичните избори на Зелените в Европа, за които се гласува електронно до 28 януари. Всеки гражданин на европейския съюз над 16 години може да гласува. Важно е ние да участваме в този избор, за да покажем, че има огромен смисъл от въвеждането на електронното гласуване и в България.

Претендентите в първичните избори са политици на Зелените партии от целия ЕС, които искат да представят Зелените и на европейско ниво в европейските избори. Всеки претендент е спечелил подкрепата на най-малко четири Зелени партии от ЕС, преди да се кандидатира.

Всеки избирател, навършил 16 години, може да подкрепи един или двама претенденти, като гласува онлайн на сайта http://greenprimary.europeangreens.eu/. Претендентът, събрал най-голям брой гласове, ще бъде избран за кандидат на Европейската зелена партия за следващия президент на Европейската комисия. На 29 януари 2014 г. ще бъдат обявени двамата водещи кандидати на общата Зелена европейска кампания.

Обществеността може да се запознае с претендентите на европейските Зелени чрез онлайн дискусии и обществени дебати в различни градове в цяла Европа. Ето кои са те:

1. Жозе Бове – Зелените, Франция

2. Моника Фрасони – Зелените, Италия

3. Ребека Хармс – Алианс ’90/Зелените, Германия

4. Ска Келер – Федерация на младите Зелени в Европа

Повече информация за тях можете да намерите на сайта https://www.greenprimary.eu/bg-splashPage.html

Вашият коментар