Новата „такса“ за ВЕИ индустрията затвърждава позициите на енергийната мафия

Декларация на ПП „ Зеленните”

В петък ПП „Атака” неочаквано внесе в Народното събрание предложение за промяна в Закона за бюджета, която предвижда налагането на 20% „такса“ върху приходите от възобновяемите енергийни източници. В началото на тази седмица БСП заяви, че ще подкрепи това предложение.

Практика на предишни парламенти беше да се променят специални и устройствени закони през законите за държавния бюджет. Това Народно събрание също доказва, че е готово да потъпче правовата държава в името на корпоративни интереси прикрити зад откровено популистки мерки. Да се въведе нов данък за определен сектор в енергетиката, без никакъв предварителен план и дебат, това е отчетлива политическа безпардонност и връщане към отдавна отхвърлени форми на централизация в икономиката.

Ние като политическа партия сме длъжни да се противопоставим на такива практики, даващи ясен сигнал, че в България се води политика на парче, търси се всяка възможност чрез силата на властта да бъде отнета или ограничена инициативата, която носи полза на всички. Днес са производителите на електроенергия от ВЕИ, утре може да са инвеститорите в биоземеделието, после малкият и среден бизнес като цяло. Въвежда се образът на временния враг и временната цел, а това винаги е водило до несигурност, до оттегляне на инвеститори, до обществено чувство за несправедливост и вълна от нови безработни граждани.

В конкретния случай припомняме, че възобновяемата енергия е най-прозрачният сектор в енергетиката като цяло, който през последните години чрез инвестиции за милиарди евро създаде над двадесет и пет хиляди работни места. С подобни безсилни действия настоящите управляващи явно искат да възстановят своите финансови „канали“, осигуряващи приходи на приближени партийни лица и фирми чрез различни схеми. Това се случва чрез голяма медийна кампания в посока налагане на модела „България – енергиен център на Балканите”, който включва новите реактори в АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, нови ТЕЦ мощности и отново изровените проекти за големи хидроенергийни мощности по р. Дунав.

Зелените декларираме възмущението си от такива безпринципни решения, които затвърждават статуквото в енергийния сектор, възпрепятстват необходимите стъпки за присъединяване на страната ни към световните тенденции в развитието на енергетиката и няма да постигнат желаните икономически, социални и екологични ползи за България. Подкрепяме справедливите протести срещу това предложение на „Атака” и продължаваме да настояваме за реформи, водещи до енергийна независимост на домакинствата, общностите и бизнеса, която да бъде базирана върху местни екологични възобновяеми енергийни източници.

ИС на Зеленитe

04.11.2013

Един коментар по “Новата „такса“ за ВЕИ индустрията затвърждава позициите на енергийната мафия”

  1. az каза:

    ОСТАВКА!

Вашият коментар