Мотиви за прекратяване участието на ПП „Зелените“ в структурите на Реформаторския блок

На 13 ноември 2013 г. Националният съвет на политическа партия „Зелените“ проведе извънредно заседание, на което бе взето решение партията да прекрати участието си в структурите на Реформаторския блок.

Взехме това решение след продължили с месеци дискусии и неколкократни процедури за гласуване по въпроса за участието ни в блока и смисъла на нашата дейност там. Решението беше взето с 16 гласа „за“ и 13 гласа „против“. Явната липса на единодушие по въпроса сред членовете и симпатизантите на партията доведе до вътрешни неразбирателства и намали обсега ни на дейност като партия.

С оглед на продължаващите разногласия по въпроса, считаме, че цялостта и единството на партията ни са наш приоритет в този критичен за страната момент, когато от нас като граждански активисти зависи дали ще поставим основите на демократично общество или ще се плъзнем по инерцията на задкулисието и олигархичното управление.

Тук е мястото да отбележим, че нашите декларации от началото на лятото послужиха за създаването на гражданско обединение около ценности като свободата на личността и на демократичното развитие на България. Целта беше да се изработи основа, върху която гражданското общество да може устойчиво да се развива в страната ни. Първите стъпки бяха насочени към прекъсване влиянието на мафията в България. С времето други партии заявиха готовност да се включат в нашата инициатива и така се зароди Реформаторският блок. По време на активното ни участие в него бяха създадени няколко документа, които очертават началата на демокрацията в съвременното общество – наши цели и принципи. Категорично поддържаме заявените в тези документи позиции.

В момента, обаче, членовете и симпатизантите ни са раздвоени по въпроса дали самите „реформатори“ са достатъчно реформирани. След няколко инцидента, като формирането на, макар и неофициални, структури на Реформаторския блок в Пловдив и Пазарджик без участието на Зелените, присъствието ни в тази политическа формация започна да придобива измерения, различни от първоначално заявените общи цели. Блокът открито върви към коалиция и обединение на част от политическия спектър, което не е било наша цел при сформирането му. По отношение на подобно задълбочаване на взаимоотношенията ни с тези партии в нашата партия не съществува единодушие. Решение за участие в коалиция с други партии не е обсъждано от нас, защото това е правомощие на Националното ни събрание, което ще се проведе през месец януари 2014 г.

Друг аргумент за нашето решение е, че с някои от участниците в Реформаторския блок имаме сериозни различия по екологични въпроси, които са от първостепенна важност за „Зелените“. Наскоро двама представители на партии от Реформаторския блок подкрепиха в Европарламента решение срещу провеждането на прецизни екологични оценки на всички сондажи за шистов газ, което за „Зелените“ е абсолютно неприемливо. Освен това, участието в Реформаторския блок на лица, вземали управленски решения в разрез с принципите на зелената политика, допълнително ни отдалечава от желание за участие в това обединение.

С оглед на горното, прекратяваме участието си в структурите на Реформаторския блок. Като самостоятелна партия ще продължим да действаме за демафиотизация на страната и за насърчаване развитието на реално и устойчиво гражданско общество. Ще продължим да отстояваме зелената политика, част от която е демократизирането на България. Ще продължим да работим за принципите, които винаги сме защитавали – правото на живот в свободно общество и в чиста околна среда. Ще си сътрудничим с всички граждани и организации за премахване на престъпното политическо статукво.

Зелените

18.11.2013

22 коментара по “Мотиви за прекратяване участието на ПП „Зелените“ в структурите на Реформаторския блок”

 1. Lili Kostova каза:

  Като част от преговорната група на „Зелените“ (поне в началото) искам открито и с лицето си да заявя, че човек може да се разбере с хора, с които има принципно съгласие как се водят преговори. Е, случаят с Реформаторския блок не е такъв. Да се надхитряме едни други не е стилът на „Зелените“.
  А на всеки, който смята Реформаторския блок за носител на нов морал и мисли да гласува за тази формация, пожелавам единствено да продължи да се гордее с избора си и след така лелеяните от всички ни нови избори.

 2. симпатизант каза:

  „Има три вида хора – част от проблема, част от пейзажа и част от решението.“
  Робърт де Ниро

  Надявах се, че ще станете част от решението, но явно смятате, че е по-добре да сте част от пейзажа.

 3. Марин каза:

  Здравейте,
  Последните години винаги съм подкрепял зелени каузи. На последните избори гласувах за Зелените.
  След оттеглянето на Иван Костов и образуването на Реформаторския блок се зарадвах, че ще мога да гласувам за синя и зелена идея едновременно.
  За съжаление Зелените се оттеглят без официално обоснована сериозна причина.
  Ще ви подкрепям при всяка възможност при акции в защита на природата.
  Ще гласувам обаче за Реформаторския блок.
  Успех!

 4. Приятели,

  Както писах и след предната ви вест – бъдете единни в каузите, които са ни събрали: вас като партия, нас и вас като гражданско движение. Те са по-важни, по-дълбоки и по-дългосрочни от разликите, които ни разделят. Напълно ви подкрепям за „цялостта и единството на партията ни са наш приоритет в този критичен за страната момент, когато от нас като граждански активисти зависи дали ще поставим основите на демократично общество или ще се плъзнем по инерцията на задкулисието и олигархичното управление“. С вас съм, мои приятели-съмишленици – също.

  А след като „пушилката се слегне“ – давайте да помогнем на Ранобудните студенти и всички други, които в този момент работят за мечтаното по-справедливо общество. И нека не отлагаме – специално Ранобудните имат нужда от помощ, сега.

  ~ ~ ~

  Всички, които са разочаровани (искрено, а не само за онлайн кьорфишек… аман от платени писачи, ей 🙁) – помислете си защо подкрепяте „Зелените“. За да ги видите в Парламента на всяка цена? Или?

  Помислете си и кой ще спечели от разочарованието ви. Кой?

  • Веселин каза:

   Браво, Калине! Изцяло подкрепям коментара ти. Обединението е нещо важно, но не и обединение на всяка цена…
   Надявам се, че като поутихнат емоциите на разочарованите от решението за излизане от РБ, ще надделее разума и като му дойде времето ще гласуваме за каузите, които споделяме и защитаваме.

 5. Митко каза:

  Намирам вайкането на някои от коментаторите тук за излишно. Който иска да гласува за Зелените ще гласува с и без Реформаторски блок. Ако целта е с общи усилия да се минат 4те процента, то това е много жалка цел. Всяка от партиите в РФ би имала по 3 депутата, което ще е крайно недостатъчно и неефективно. Ще се изпокарат още след седмица. Убеден съм, че ако хората престанат да се правят на нацупени бебета и избирателната активност е над 70%, нещата ще си дойдат на мястото.

 6. МаринКуртев каза:

  Жалко, много жалко. Много от моите приятели, които симпатизират на Зелената идея, на миналите избори не гласуваха за ПП „Зелените”, защото смятаха че „ще им се изгуби гласа”. Всички те сега щяха да гласуват за РБ ако ПП „Зелените” беше останала в Блока.

  Изнесените доводи за излизане от РБ звучат детски и несериозно. Естествено че ще има противоречия! Противоречията се изглаждат в партньорство, убеждаване и политическа зрялост!

  Демокрацията (народовластието) се предполага че работи там, където поне половината от хората са умни и съответно умни хора участват в управлението. Отказът от участие в управлението, на практика дава предимство на простащината. По никакъв начин българската природа не може да се опазва само с протести и обжалвания на правителствени и съдебни решения или отделни проекти. Идеята за опазването на природата трябва да е „втъкана” във всяко едно политическо решение!

 7. Борис каза:

  Това решение на Зелените е грешка, а за съжаление грешките в политиката се наказват. Споделям написаното преди мен (особено Радослав) и според мен напускането на РБ вреди и на двете страни. Зелените ще загубят в краткосрочен план шансът си да бъдат фактор в изборите и формирането на политиката на РБ. Моето виждане е, че зелена политика в възможна само там където властва върховенството на закона, където има прозрачно и отговорно вземане на управленски решения и участие на гражданите във формулирането и контрола над действията на правителството, и не на последно място където мафията е по-слаба от държавата. Т.е. това би следвало да е най-приоритетната задача на всички реформаторски партии, вкл. и Зелените. Едва след това идва редът на различията, на зелените политики, на идеите.
  Жалко е, че гласовете ни продължават да се разпиляват… това може само да радва статуквото.

 8. Радослав каза:

  Павел Антонов – да излезеш с официална позиция 5 дни след толкова важно решение не е точно форма на откритост.

 9. Добре е свестните хора в България да имат повече от една алтернатива, за която да гласуват. Уверен съм, че Зелените са носители на нова и различна политика – както показва и откритостта им в слуачая – и имат голям потенциал.

 10. Кайзера каза:

  В крайна сметка някой пак сложи личните интереси (оцеляванрето на партия) над националните – борба с мафията и олигархията. Зелените трябва да знаят и сигурно са наясно, че рибата се вмирисва откъм главата…и борбата за природата на България започва с борба срещу мафията, а не с борба за запазване цялостта на партията. Имам и следния въпрос – как смятат Зелените да водят борбата за природата ни, като партията не се развива и членската и маса е една константа? С улични протести, с китарка в ръка и пърформънси ли ще се бранят ресурсите на страната? Или с реална политика, защото решението им да напуснат РБ за мен означава, че те просто предпочитат да си останат завинаги онеправдани и неразбрани, ще кажа и по-силни думи с това, че желанието да са в опозиция извън парламента е знак, че те предпочитат да изнудват някой преди/след дадено решение, отколкото те да участват във взимането на решенията. Дано да греша.

 11. JJ каза:

  Ще се обсъжда ли въпросът в такъв случай на Националното събрание?

  • Аглика Крушовенска каза:

   Все още не е обсъждан дневният ред на Националното събрание.

 12. Дорейд Ал Хафид каза:

  Разочарован.

 13. Борис каза:

  Здравейте зелени,
  браво за решението, считам че мотивацията ви е правилна. В крайна сметка най-важно е да запазите чисти основните си идеи. Жалко,че това съвсем ограничава шанса ви да влезете в нов парламент. Остава надеждата,че минималния процент за влизане ще бъде променен…и че заспалият ни народ ще се поразбуди.

 14. Иван каза:

  Здравейте, Зелени,
  част от мотивите посочени по-горе,са меко казани несериозни и както писа Кармен по горе шансовете Ви дори и за половин процент на следващи избори са равни на нула.
  Все пак Ви пожелавам успех

 15. Радослав каза:

  Беше изключително важно в кратки срокове да дадете ясни, конкретно формулирани причини за излизането на партия Зелените от Реформаторския блок. Точно и категорично да заявите по кои теми имахте принципни различия, с кого бяха тези противоречия, кога и колко на брой са проведените срещи за изясняване на позициите, какви са били тезите на отсрещната страна и какво партия Зелените са направили като активна страна в дискусията, за да бъде постигнато съгласие.

  Подобна конкретика щеше да послужи като рентгенова снимка за състоянието на вътрешността на Реформаторския блок и щеше да помогне на обърканото от липсата на алтернатива българско гражданско общество да открие съюзници в своята борбата за реформиране на посткомунистическа България. Щеше също да покаже, че партия Зелените е в състояние да взема активна и водеща позиция.

  Уви, вместо това, цели пет дни след официалното напускане на Реформаторския блок, излизате с мъгливо формулирани различия. В позицията ви напълно отсъства информация за това какви действия сте предприели за преодоляване на различията. Това създава впечатление, че партия Зелените към момента по-скоро е способна да реагира на събитията, отколкото да бъде активен участник при изработване на решения. Именно последното, въпреки идеалистичните подбуди на голяма част от ръководството на организацията, Ви прави маргинален участник в обществените процеси и слаб съюзник на активните хора, борещите се за нормализиране на обществото.

  Нещо повече – неясните мотиви и вмъкнатите в официалното становище подмятания за недостатъчната реформираност на реформаторите, при отсъствието на конкретика, води най-вече до разрушаване на общестевния облик на формацията и допълнително обърква хората, оставяйки ги без избор на задаващите в недалечен план предсрочни парламентарни избори. Последното е в огромна услуга за партиите, явяващи се защитници на статукво – ГЕРБ, Атака, ДПС и БСП и гравитиращите около тях формации с неясен идеен облик и още по-неясно финансиране. Последните, както се видя и от организираните на 16 ноември митинги, могат да разчитат на подкрепата на онези членове от обществото, чиято съдба изградените с значителни обществени ресурси партийни структури напълно контролират и пълновластно управляват. При слаба избирателна активност, тази част от обществото доказано се явява мнозинство, достатъчно да възпроизвежда настоящия модел на управление.

  При тези обстоятелства как решението на партия Зелените за напускане на Реформаторския блок, при липсата на конкретика за мотивите на това решение, допринася за премахване на „престъпното политическо статукво“?

 16. Емилиян каза:

  По-сериозно изглеждаше аргументът, че различните партии в РБ са представители на различни политически семейства в Европа. Това, че някой прави структури без Зелените и това, че някой гласувал нещо в Европарламента е точно това, което може Зелените да променят от позиция на партньори с тези хора, а не като опоненти. Изискват се сериозни политически умения да се постигнат целите, които Зелените са си поставили. Отказ от участие и приемане ролята на обидени не помага – това могат да го правят и НПО без да са партия. Партията трябва да влезе в парламента и да се бори с всякакви политически хватки за постигане на целите си. Това сигурно ще включва направа на отстъпки в някоя посока за да се постигне нещо в друга и т.н.

 17. Кармен каза:

  Е, сега вече нямате и половин процент шанс някой да ви забележи на предстоящите избори.

 18. Петър каза:

  Поздравление за решението! Реформаторите не са нищо повече от нов бардак със стари к*рви! 🙂

 19. Алекс каза:

  Разочарован съм!
  а съм гласувал за Вас…
  Това решение е късогледо, с оглед ситуациата в страната.

  Според мен, за да има какъвто и да е смисъл от Зелените за напред, приоритетите трябва да се сменят. Спомнете си, че СветльоВитков взе повече гласове на последните избори – явно и по зле може.

  сбогом и успех,
  -Алекс

 20. Михаил каза:

  Здравейте,

  С това решение зелените си вкараха голям автогол за дълги години напред. Против обединението, значи против „Съединението прави силата“. Голяма грешка, пожелавам ви успех но се съмнявам.

  Поздрави,
  Мишо

Вашият коментар