Зелените осъждаме полицейското насилие и безпрецедентната липса на морал в политиката!

Вчера, 12.11.2013 г., правото на мирен протест на гражданите беше грубо потъпкано чрез провокации от властта и бездействие от страна на офицерите от МВР, когато пред очите им се вършеха закононарушения от подчинените им. Това бяха изолирани, но случаи показателни за липсата на върховенство на закона в България и непризнаването му от МВР. През лятото на 2012 г., по време на протестите на Орлов мост, ние закичихме полицията с цветя, но това явно днес е забравено, защото добронамереността бързо се забравя от облечените с власт.

Легитимността на този парламент и правителство е отдавна изчерпана, изчерпана е и възможността за диалог. Властта отказва да признае проблем, който всички знаят и виждат, а именно – безпрецедентното разделение в обществото до степен, в която хората вече не вярват на политиката. Естествено е противопоставянето да ескалира, естествено е онези, които имат властта, да я бранят за себе си. Но това не е естествено за истинската демокрация в развитите общества, където управлението се основава не само върху избори, но и върху постоянен диалог с гражданите. Както беше казал осъденият за връзки с мафията министър-председател на Италия Кракси, властта съсипва този, който я няма. Днес онези, които имат властта в България, правят точно това – съсипват всички останали, дръзнали да протестират срещу ширещата се арогантност на управляващите.

Зелените осъждаме полицейското насилие, осъждаме погазването на закона от МВР, включително заграждането на Народното събрание, направено в разрез със закона. Осъждаме превишаването на правомощията на полицията, която арестува български граждани по обвинения в хулиганство, без да зачита правото им на политически протест изразен по мирен начин. Осъждаме нарушаването на  автономията на Националната художествена академия и Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ от страна на полицията, която нахлу безпричинно на тяхната територия. Осъждаме стила на езика на онези, които днес формират мнозинството в Парламента. Осъждаме безпрецедентната липсата на морал в политиката!

Зелените декларираме подкрепата си за всички граждани от различни поколения, социален статус и убеждения, които искат морал в политиката. Има различна политика и тя е възможна в България! Има и кой да я претвори в реалност, остава да направим още малко усилия, за да разобличим задкулисието и чрез него ограбването на труда, бъдещето и надеждите на мнозинството българи.

Оставка и нови избори!

ИС на Зелените

13.11.2013 г.

Вашият коментар