Зелените сме за ограничаване на тютюнопушенето, но против обслужването на Булгартабак и създаването на нови монополи

Позиция на ПП „Зелените“

Основна цел както на февруарските, така и на продължаващите и до днес антиправителствени протести е борбата със злоупотребите с монополно положение, особено когато те са подкрепяни от управляващите. Окрупняването на редица сектори от българската икономика през последните години пречи на нормалното й развитие, като последствие от това са фалитите на хиляди дребни и средни фирми и покачването на цените на редица стоки и услуги.

Поредният управленски „бисер“ в тази посока е опитът на депутати от мнозинството да монополизират търговията с цигари, няколко години след приватизацията на „Булгартабак холдинг“ от базираната в Австрия компания „БТ инвест“, която е собственост на руската „Внешторгбанк“. Законът, който предвижда продажбата на тютюневи изделия да се концентрира в малко на брой обекти (вестникарски будки и специализирани магазини само за акцизни стоки) и трябва да влезе в сила от началото на 2014 година, вече стана известен като поправката „Lafka”, по името на свързваните от медиите с Делян Пеевски магазини. Ограниченията ще позволят на любимия на няколко поредни власти кръг около Корпоративна търговска банка да наложи фактически монопол върху пазар за над 2 милиарда лева годишно.

Зелените сме за ефективна и всеобхватна политика за ограничаване на тютюнопушенето (http://izbori.zelenite.bg/8455), и винаги сме отстоявали свободната конкуренция и борбата с монополите. Категорично се противопоставяме на експлоатирането на доводите за ограничаване на пушенето за превземане на продажбата на цигари от големи търговци, близки до властта. Използването на тези доводи от същата политическа клика, която в момента натиска Парламента за либерализиране на забраната за тютюнопушене на обществени места, е крещящо лицемерие. Вместо да въведе работещи регулации за намаляване на зловредната тютюнева зависимост, подходът на властта ще нанесе удар по дребните търговци, ще увеличи безработицата и контрабандата и ще концентрира печалбите от сектора в ръцете на групировката около КТБ, „Булгартабак“.

Зелените предлагаме систематичен подход при въвеждането на по-стриктен контрол върху предлагането и търговията с тютюневи изделия, в духа на европейската политика за опазване на общественото здраве, която се очаква да залегне в новоподготвящата се Директива за тютюневите изделия. Настояваме държавата да разработи и приложи стратегия за постепенно извеждане от пазара на тютюневите изделия, в рамките на която да се предложат действащи алтернативи и други форми на помощ за дребните и средни търговци в прехода им към други пазарни сегменти. Категорично се обявяваме против подсилването и укрепването на монопола на Булгартабак и големите тютюневи компании за сметка на обществения интерес.

В тази връзка изразяваме безпокойство от все по-агресивните индиректни реклами на цигари и предвиждаме, че този процес ще се задълбочи още след монополизирането на сектора. Затова предлагаме да се въведат много по-строги правила срещу каквото и да било насърчаване на хората да поддържат този вреден навик. България се нарежда на едно от първите места в света по тютюнопушене, като това е и една от причините за хроничните дефици в Здравната каса. Решението на проблема не може да се търси чрез допълнително финансиране на бюджета на касата, а чрез профилактични мерки за рязко намаляване на употребата на вредни продукти, включително и цигари. Считаме, че е крайно неморално управляващите да се стремят да монополизират здравето на хората.

Зелените

16.10.2013

Вашият коментар