Уволнението на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ поставя в риск живота и навременното лечение на 70 чакащи болни деца

 

Зелените подкрепяме позицията, изразена от Български дарителски форум:

„На 7-ми октомври, без основателни аргументи и без предизвестие, беше уволнен директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ Павел Александров.

В момента ЦФЛД реално не функционира, защото няма и действащ Обществен съвет. Мандатът на последния Обществен съвет изтече през септември, а нов състав все още не е утвърден от Министерски съвет. Това блокира работата на фонда напълно и поставя в риск живота и навременното лечение на 70 чакащи болни деца.

По време на управлението на вече бившия директор на ЦФЛД е финансирано лечението на близо 2000 деца. Освен че броят на подпомогнатите за лечение деца нарасна в пъти за периода 2010 – 2013 год., важно е да се отбележи, че благодарение на споразумения между ръководството на фонда и големите медицински центрове в ЕС, разходите за лечение започнаха да намаляват чувствително от 2011 год. насам. С много от центровете вече е договорен прием на български деца с формуляр за планирано лечение S2, чрез който цените за медицинските процедури се редуцират до 50% спрямо офертите от периода 2005-2009 год. Спестените на данъкоплатеца средства само за 2012 год. са 4 млн.лева, не за сметка на лечението на деца.

Фондът съществено подобри и оптимизира работата си,  осигури пълна отчетност и прозрачност на дейността си. Сайтът на институцията поддържа ежедневно регистър на заявленията, публикува доклади за дейността си и новини за всяко заседание на Обществения съвет. Това не се случваше при предишното му управление.

Неотложно необходимо е  скъпоструващите медицински изделия, използвани при операции на деца с ортопедични и неврологични заболявания да преминат от ЦФЛД към НЗОК. Тази стъпка е спешна и крайно наложителна, за да се облекчи и фокусира работата на фонда върху основната дейност, за която е създаден – адекватно лечение на деца със заболявания, за които няма клинична пътека, медицински опит или налична техника у нас.

Натрапчиво е усещането ни, че така Министерство на здравеопазването се опитва да оправдае бездействието на свои структури като Комисия за лечение в чужбина.“

ПП Зелените счита уволнението на Павел Александров за поредната проява на безпринципност и шуробаджанащина в управлението на държавата. В това действие на ръководството на Министерство на здравеопазването виждаме открит политически реваншизъм, а не отговор на реален кадрови или административен проблем. Виден е стремежът да се осигури н авсяка цена работно място на партийната номенклатура.

Всичко това ни дава само още един аргумент за искане на незабавна оставка на Пламен Орешарски и правителството, както и на Народното събрание. Този стил на управление освен до икономическа, политическа и социална криза ще доведе и до физическата смърт на деца!

Зелените

15.10.2013

Един коментар по “Уволнението на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ поставя в риск живота и навременното лечение на 70 чакащи болни деца”

  1. Светла каза:

    Тъжното е, че дори и в лицето да им кажеш: Разочаровани сме от вас, не желаем да имате власт над живота ни, те са се нагнездили на позиции и уж решават държавни проблеми. Истината е, че това е едно скръбно управлеие защото докато ни управляват деца си отиват по болезнен начин, пенсионери едвам свързват двата края, родината я разпродават и средния българин се чувства безсилен. Както се пееше в една песен на Майкъл Джексън: „Всичко, което искам да кажа е, че на тях не им пука за нас.“ А се предполага те да се грижат за нас. Какво да прави едно детенце със срастнати пръстчета на краката, докато чака за директор на Фонда да бъде назначен някой „техен“ човек? Има толкова болка и мизерия, а пък тези ми ходят с шапки с периферия…

Вашият коментар