Зелените в защита на отстранените от „Дойче Веле“ журналисти и против вмешателството на КТБ в независимите медии

До господин Valentin Schmidt, Председател, Broadcasting Board
До членовете на Broadcasting Board
Копие: господин Johannes Hoffmann, Head of Corporate Communications and spokesperson
Копие: госпожа Verica Spasovska, Head of Central Southeast Europe
Копие: Посолство на Федерална република Германия в София
Копие: Зелена партия в Германия

Уважаеми господин Шмидт,
Уважаеми дами и господа, членове на Broadcasting Board на Deutsche Welle (DW),

България се разтърсва от мъчителни процеси, чрез които обществото се опитва да преодолее дълбоки, наслоени през десетилетията недостатъци на демократичните институции. Тези недостатъци са надлежно документирани в мониторинговите доклади на ЕС за България, както и в годишните доклади на международни организации и институции, наблюдаващи качеството на демокрацията, прозрачността, свободата на словото и т.н. За съжаление Четвъртата власт е сред най-тежко увредените компоненти на демократичния механизъм в България. Независимата разследваща журналистика в България е до голяма степен парализирана от концентрацията на медийна собственост в ръцете на местни медийни барони, които експлоатират медиите за собствени икономически и политически цели. В настоящата ситуация е важно да се опазят от него малцината останали независими канали, сред които е DW.

Ето защо сме силно смутени от вестта за освобождаването на двамата кореспонденти Иван Бедров и Еми Барух от българската секция на DW. За нас, като партия, която отстоява високия професионализъм и етични стандарти на Четвъртата власт, решението за прекратяване на отношенията с доказали своята независимост и професионализъм журналисти, е напълно неприемливо. Водени от убеждението за общата ни подкрепа за прозрачността като базисно правило за  демократичните медии, подкрепяме апела на независимите журналисти в България и настояваме DW да остане стожер и олицетворение на етичните правила в журналистическия труд  в България.

От Deutsche Welle са потвърдили пред „Капитал“, че има получено писмо по повод отразяването на новините на български език и че в момента проверяват повдигнатите в него въпроси. Според информация, тиражирана в медиите, писмото произлиза от Корпоративна търговска банка /КТБ/. Въпросната банка е един от основните инструменти за вмешателство в медийната независимост, концентрация на собствеността и нарушаване на редакционната етика, и въвеждането на практическа цензура над неудобни или нежелани мнения и гледни точки в свързаните с нея медии. Потърпевш от всичко това стана и посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер, който няколкократно и публично е посочвал проблема с липсата на свобода на словото в българските медии.

Ето защо Българската общественост много остро реагира на намеси в медийната независимост на малкото останали независими медии от страна на КТБ. Държим българското общество да научи повече информация за казуса, участието на КТБ и други български субекти в нея, както и за евентуалните нарушения, допуснати от колегите ни. Моля да огласите писмото  от България, въз основа на което e взето решението за приключване на сътрудничеството на DW с Иван Бедров и Еми Барух и да преразгледате решението за освобождаването им! Смятаме, че това искане съответства на мисията и основните програмни принципи на DW, формулирани в Акта на DW.

За контакти: Павел Антонов – журналист, член на Националния съвет на Зелените,
pavelan@bluelink.net, тел. +359 888 704 661

ПП „Зелените“

София, 19.09.2013 г.

2 коментара по “Зелените в защита на отстранените от „Дойче Веле“ журналисти и против вмешателството на КТБ в независимите медии”

  1. Лилия Костова каза:

    Фактът, че се случва веднага след писмото, както и уклончивият отговор на медията според мен остават усещането за нещо гнило.
    Иначе съм съгласна, че съдържанието би могло да бъде и по-добро.

  2. В съобщението на редакцията на „Дойче Веле“ е обяснено защо точно са освободени, но писмото от КТБ не е истинската причина, така че това със „свободата на словото“ е някакво пресилване, особено пред хора (като мен например), които четат излиянията на тази „медия“ редовно

Вашият коментар