Правителството на Румъния се отметна от думите си, разреши златодобива с цианид в Рошя Монтана

Финансовата криза и отчаяните опити на инвеститорите да задържат нивата на печалбите си отпреди 2008 година е главната причина за балканската треска за злато. Застрашените страни са България (разрешените проекти в Крумовград и Брезник), Гърция (полуостров Халкидики) и Румъния (Рошя Монтана, Трансилвания). “Зелените” следим и сме силно загрижени от развитието на тези проекти за златодобив, които ще облагодетелстват анонимни чуждестранни инвеститори, а вредите ще останат за сметка на здравето и качеството на живот на местните общности, както и на данъкоплатците в трите балкански страни.

Тези дни, въпреки съпротивата на румънските граждани, които ясно виждат вредата от проекта в Рошя Монтана, той все пак получи разрешение. „Зелените” заставаме зад исканията на демонстриращите в защита на село Рошя Монтана. Жителите на тази област имат право да запазят здравето, домовете си и своята природа. Обезпокоени сме от използването на голямо количество цианид, който ще се съхранява в хвостохранилища и лесно може да замърси трансграничните води, включително и река Дунав. Това вече се случи веднъж именно в Румъния, през 2000 година, и екологичните последици по поречието на Дунав бяха за месеци напред. Управляващата сега в Румъния лявоцентристка коалиция, докато бе в опозиция и в предизборната си кампания обещаваше да блокира този проект, както и проучванията за шистов газ. След като дойде на власт обаче, тя разреши на американската компания „Шеврон“ да започне проучвания за шистов газ и обяви златната мина в Рошия Монтана за национален приоритет.

„Зелените“ не приемаме подобна подмяна на поетите ангажименти в една европейска държава и изразяваме своята солидарност, като се присъединяваме към исканията на протестиращите за преустановяване изграждането на мината, тъй като това ще доведе до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана и уникални минни галерии от минали епохи. В защита на протеста се обявиха и много от румънските политици, артисти, музиканти, университетски преподаватели, общественици и други. “Зелените” предлагаме следните политики в областта на минното дело в България:

– Преразглеждане на съществуващите концесии и преминаване към разработване на находищата в смесени дружества с държавно участие минимум 50%

– Премахване на порочната практика за даване на концесии без търг при т.нар. „търговско откритие”

– Многократно увеличаване на глобите при замърсяване на регионите и парични гаранции от страна на частните компании за покриване на щетите в случай на големи екологични аварии

– Повече здравна защита за населението в засегнатите райони

Един коментар по “Правителството на Румъния се отметна от думите си, разреши златодобива с цианид в Рошя Монтана”

  1. hans hedrich каза:

    blagodarija! thank you!
    is there any english version available, maybe? (even in a short version)

    best wishes from transylvania!

Вашият коментар