За правителството количеството продадена дървесина е по-важно от опазването на горите

Декларация на ПП „Зелените“

„Експертното“ правителство започна масова чистка на експерти в системата на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). На 19 август беше уволнен директорът на държавното горско стопанство „Кости“, инж. Венелин Радков. Официалната причина за уволнението му е „неизпълнение на финансовия план за първото шестмесечие на годината“. Ако дейността на едно горско стопанство ще се оценява само по този критерий, това означава, че целта на новото правителство е да сече и продава колкото може повече дървесина, независимо от това дали гората ще може да се възстанови в последствие.

Уволнението на Венелин Радков е подготовка за изсичане на вековните гори в Природен парк Странджа“, в чиито граници се намира ДГС „Кости“. Благодарение на 14-годишната работа на бившия вече директор в стопанството, тук бе запазен най-големият процент вековни гори от територията на целия парк. Освен че инж. Радков има лесовъдско образование, той има и много добри познания в областта на биологията и по-конкретно ботаниката. Той е един от малкото природозащитници в системата на ИАГ, за които гората е много повече от кубични метра дървесина. По време на управлението му не се допускаше сеч на вековни гори и голи сечи. Стопанството получи горска сертификация и спазваше стриктно предписанията за устойчиво използване на горските ресурси.

След Венелин Радков е уволнен и Вергил Байкалов – директор на ДГС „Доспат“. Пламен Поюков (ДГС „Сатовча“) наскоро също беше уволнен. И трите горски стопанства, на които се сменят директорите, са сертифицирани по системата FSC. Явно „експертното“ правителство на БСП, ДПС и Атака няма нужда от такива експерти.

Напомняме, че преди 3 седмици за директор на държавното горско стопанство „Царево“ беше назначен Петко Арнаудов – бивш кмет на Царево и агент от ДС с агентурен прякор „Иванов”. Петко Арнаудов е скандално известен с незаконосъобразния общ устройствен план на община Царево, който предвижда  застрояване на цялото странджанско крайбрежие от с. Варвара до с. Резово. В Резово и Синеморец план за застрояване на няколко имота има и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Зелените

21 август 2013

2 коментара по “За правителството количеството продадена дървесина е по-важно от опазването на горите”

  1. gorski1 каза:

    tova e oficialnata pri4ina, istinskata ne stiga do znanieto na obshtestvenostta. V edin moment sa stanali neudobni i… Se poso4va pri4inata za realizaciata na darvesina… Made in BG!

  2. Лесничей каза:

    Трудно е да се изберат други двама освен Радков и Байкалов, които да отговарят на думата „лесовъд“ в най-пълен смисъл. За това те нямат място в една нелесовъдска система.

Вашият коментар