Правителството не спира безобразните назначения

След края на изборния ден на 12 май и обявяването на резултатите Сергей Станишев обеща на българските граждани „национално-отговорно“ и „програмно политико-експертно“ правителство, което да допринесе за „възраждането на България”. Вместо това ставаме свидетели на поредица скандални назначения, от които две, това на Делян Пеевски и на Калин Тихолов, бяха ревизирани поради фрапантността си и яростното недоволство, което предизвикаха.

Но Пеевски и Тихолов далеч не са единствените „експерти”, с когото БСП и ДПС смятат да обзаведат управлението на България.

Избраният днес нов шеф на ДАНС Владимир Писанчев, макар и не толкова ярка фигура като Пеевски, предизвиква съмнения заради участието си в разработката „Галерия“, чиято цел бе подслушването на журналисти.

Иван Данов, избран за министър на новото министерство на инвестиционното проектиране след реакцията на „Зелените” и на НПО сектора срещу назначението му, споделя наскоро пред българска медия, че „мораториумът на незаконните постройки е неприемлив, защото някоя от тях можело да падне.” И освен това, „хората цял живот събират пари за такова жилище, не може сега да им го разрушим.”

Кандидатурата на Боян Чуков за началник на Съвета по сигурност към Министерски съвет (същият вече е съветник на премиера Пламен Орешарски по външнополитическите въпроси) притеснява не само президента, но и нас, заради връзките му с Алексей Петров и подкрепата му за евразийските проекти на руския президент Владимир Путин.

Светлозар Михайлов е кандидатурата за началник на Югозападното държавно горско предприятие – същият подписва замяна на над 15 дка от държавния горски фонд за нуждите на фирма „Прима инвест БГ“ ООД, изградила ски център „Картала” в курортната местност „Бодрост“ край Благоевград, в противоречие със Закона за горите.

За Югоизточното държавно предприятие пък готвят бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, който от 2007 не е спрял да мечтае и работи за застрояването на Странджа.

В отбора, опитващ се да се застрои Странджа, играят още Чавдар Георгиев, заместник министър на екологията по време на Тройната коалиция, който изиграва сериозна роля при приемането на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево и Бюрхан Абазов, заместник министър на земеделието, отговорен за продажбата на стотици декари земя публична държавна собственост в Природен парк „Странджа“ с цел застрояване. Заради явно несвършената по застрояването работа двамата отново са на тогавашните си постове.

Изключително скандално е също назначението на Емил Иванов за управител на Софийска област. Същият е бил такъв по време на управлението на БСП-ДПС-НДСВ и разпродава стотици държавни имоти на смешни цени, а по време на мандата му като кмет на Своге са приватизирани голяма част от общинските гори.

Иво Атанасов, бивш депутат от БСП и съветник на президента Георги Първанов пък е назначен в Съвета за електронни медии, което предизвиква опасения, че може да има натиск върху обществените медии, споделени също от Асоциацията на свободните журналисти.

Към  тази порочна практика принадлежат кадровите пируети на здравия министър Таня Андреева в болниците „Св.Георги“, Пловдив, и Александровска, които вече предизвикват протести на медицинската общност.

Всички тези „експерти” на ключови постове в държавата показват, че думите за реформи и загриженост за по-добър живот на българските граждани са само и единствено красив параван. Зад него управлението на Пламен Орешарски ще следва все същата стара политика, заради която хиляди излизаме по улиците всеки ден. И ще останем там, докато не се случи реална промяна в политиката на България в посока честност, морал и работа в полза на обществения интерес.

За назначенията и проектите в енергетиката подготвяме отделна позиция, заради все по-ясния завой на поредно обвързване с Русия, без да е ясно защитен българският интерес.

„Зелените” отново призоваваме за оставката на това правителство, което по никакъв начин не е в състояние да изпълни тежките задачи, стоящи за решаване пред българската държава.

Един коментар по “Правителството не спира безобразните назначения”

  1. Mariana Lazova каза:

    Besochie i bespardonnost.Tova pravitelstvo i tosi parlament sa zlovredni.Nezabavna ostavka.

Вашият коментар