Начала на обединение на Реформаторския блок

Вече повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни. Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии. Гражданите на България са отвратени от израждането на политическата система във фасадна демокрация. Зад парламентарно представените днес политически сили стоят едни и същи олигархични интереси. Точно те, а не общественият интерес, определят решенията и политиките на управляващите.

Гражданите на България са отстранени от собствената си държава, а нейните институции са впрегнати да работят срещу тях. Интересите на групировки и олигарси подчиняват и корумпират цялата държавна машина, овладяват ресурсите и унищожават правовия ред, конкуренцията и свободната инициатива. Дългогодишната власт на олигархични кръгове, на които Делян Пеевски и Цветан Василев са само лицата и регионалните монополи, за които ТИМ е само пример, ни превръща в най-бедните в ЕС.

България се откъсна от цивилизационния път на Европа, с което се превръща в проблем за европейската общност. Правят се достатъчно ясни стъпки, които предпоставят проблеми с членството ни в НАТО и ЕС.

Увеличава се пропастта между партиите в парламента и активните хора на България. Ние гражданите по площадите творим история, а тези залостили се зад стените на собствените си грехове изпадат в параноя, твърдейки, че срещу тях имало заговор и какво ли още не. Протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака. Нужна е мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото.

“Обединението прави силата” – ние създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията.

Това е възможно. Чрез осъзнато усилие за изграждането на широк Реформаторски блок, отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани.

Наша цел е изграждане на модерна и справедлива обществена среда чрез:

1. Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.
2. Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.
3. Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.
4. Безкомпромисно преследавне и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.
5. Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически итереси.
6. Прилагане на стриктни  антимонополните правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.
7. Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.
8. Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднински назначения.
9. Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.
10. Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.
11. Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото.
12. Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.

Вярвяме, че единственият начин да разрушим мафиотско-олигархичното статукво в България, е чрез обединение на усилията на партии и граждани. В името на върховенството на закона.

Днес правим първата стъпка.

София, 07.07.2013 г.

 

4 коментара по “Начала на обединение на Реформаторския блок”

 1. Р. Борисов каза:

  В едно малко затънтено село успях да убедя две образовани жени да гласуват за „Зелените“. Сега ме питат , какво правят те с Иван костов и Надежда михайлова в една дреф дружина ? Хайде отговаряйте и друг път ….

  • Аглика Крушовенска каза:

   Отговорете им, че обсъждат това, което е записано в 12-те точки. Нищо друго не правят.

 2. Сол каза:

  Не си сам. Честно казано се радвам, че много хора се осъзнаха и заемат безкомпромисна критична позиция. Зад алтернативните партии не стоят нищо друго освен глобални тинк танкове и фондации. Мнозина го разбрахме още преди години, сега вече е официализирано. Колкото до ЕС и НАТО, за тях ние сме просто една колония от която да черпят евтина работна ръка и в същото време още един пазар за пласиране на стоките им и инсталиране на военни бази. Както е казала поговорката „Сития на гладния не вярва“.

 3. Истински еколог каза:

  Съжалявам, за мен вече Зелените не са партията на която повярвах и за която дадох гласа си. С това обединение вие доказахте, че не може да ви се вярва и сте същите като всички останали. Говорите, че ще се борите с мафията, а се сродявате с тях в т.нар. Реформаторски блок. Вече и вие сте официално мафиоти! Зелени мафиоти! Съжалявам, че ви повярвах!

Вашият коментар