Зелените заставаме зад гражданските протести за повече демокрация в Турция

От “Зелените” следим и сме съпричастни към събитията в Турция от самото начало. Организирахме гражданско присъствие пред турското посолство на 1 юни и подкрепихме шествието на турските студенти на 3 юни. Заставаме зад исканията на демонстриращите в защита на площад “Таксим” и Гези парк в Истанбул. Гражданите на този мегаполис имат право да запазят културната идентичност на своя град, а площад “Таксим” е най-яркият символ на демокрацията в Турция – арена на десетки профсъюзни стачки и партийни шествия. Паркът му е един от малкото в огромния мегаполис, който се задъхва от силен автомобилен трафик, неспирно строителство и твърде малко планирани зелени площи.

Арогантното поведение на премиера на Турция Реджеп Таийп Ердоган, бруталните действия на полицията и услужливостта на медиите към властта ясно показват, че турското управление все повече клони към авторитаризъм и ислямизация. Протестиращите в Истанбул са сред най-будните и образовани граждани на Турция. В защита на протеста се обявиха и много от турските политици, артисти, музиканти, университетски преподаватели и други, включително нобеловият лауреат Орхан Памук.

Изразяваме своята солидарност и се присъединяваме към исканията на протестиращите за преустановяване строежа на мол в парка, за право на “Таксим” да се провеждат мирни демонстрации, за свободни медии и падане на интернет филтрите, за разследване и строги наказания на виновните за полицейското насилие.

“Зелените” желаем Турция да се присъедини към ЕС като една модерна, демократична държава, толерантна към различните религии, уважаваща правата на малцинствата и равнопоставеността между половете, в която има свобода не само на пазара, но и на словото и на човешките права. Призоваваме българското правителството и европейските институции да окажат натиск върху правителството на Турция за спиране на насилието и решаване на конфликта по мирен и демократичен път.

7 коментара по “Зелените заставаме зад гражданските протести за повече демокрация в Турция”

 1. Лилия Костова каза:

  Лицата на съпротивата (на немски) http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/573068/1/1#texttitel

 2. Лилия Костова каза:

  Зелената подкрепа е за осъзнатите будни млади турци. Които също като осъзнатите будни млади българи имат супер много работа и борба, за да могат да живеят според своите ценности. А те са справедливост, толерантност, уважение към природата! касапницата идва от онези, които се страхуват и не желаят това общество. Защото до смърт са уплашени за властта си.

  http://www.youtube.com/watch?v=NUflCxZwNWU
  https://www.facebook.com/photo.php?v=10151692019452177
  http://lililota.blog.bg/politika/2013/06/12/turciia-subektiven-pogled-otvytre.1119383

  • Владимир каза:

   За да живеят според своите ценности, будните млади турци, а будните малди българи, няма нужда да задръстват един площад, което неминуемо да създава хаос и безредици – някой има интерес те да са там и хаосът да се случи. Уви, младите хора се манипулират лесно – от тези, които искат да сменят властта, за да се наместят самите те на удобните кресла. Не властимащите, а жадните за власт създават касапницата.

   • Лилия Костова каза:

    А някои обожавате теорията на конспирацията – тя винаги е добра причина човек да си остане вкъщи… Кои са жадните за власт в Турция, Владимир, ще ни обясниш ли на нас, невежите и нищонеразбиращите? Кой изкара миналата година хората на Орлов мост?

 3. Кремена каза:

  Вие нямате акъл. Как ще подкрепяте тази касапница там. Проблемите трябва да се решават по мирен и демократичен път, а не като се избиват хора. Поне разбрах колко ви е акъла и на къде искате да водите обществото.

  • Владимир каза:

   Разбира се, че одобряват. На тях им харесва хаосът, защото знаят как да се възползват от него. Доказах го и тук, в България – докато наглед само се включваха в протестите, те реално насъскваха хората, манипулирайки тълпата отвътре, подмолно режисирайки накъде да се насочи гневът на народа и как да се трансформира по съответния удобен начин. Не на къде ИСКАТ да водят обществото – на къде ВЕЧЕ се опитват да го водят, тихо и подмолно.

 4. Павел Антонов каза:

  Подкрепа! Бих добавил само, че събитията в Истанбул не случайно осезаемо наподобяват развитията в България през последните години. В Турция, както и у нас, защитата на колективни ценности като опазването на градската среда, природата и здравето на хората, е първа фронтова линия срещу пъплещата политико-икономическа олигархи. Нейните преплетени пипала се окопават във властта, контролират медиите, манипулират обществото, подкопават демократичните механизми, грозят и леят бетон с цел безогледно лично и корпоративно забогатяване. Не случайно парламентарно-представените политически партии у нас – уж демократични, социалистически, либерални, уж защитници на правата и свободите на турците и българите, уж патриотични, се спотайват и правят формални изявления. Те добре съзнават, че вълната, която се надигна по улиците а Истанбул и Анкара е срещу същото статукво, което те обслужват и представляват в България, с всичките им клиентелистки, инвеститорски и лобистки зависимости.

Вашият коментар