Само листите на Зелените чисти от агенти на ДС

Зелените са единствената партия сред ключовите претенденти за влизане в 42-рото Народно събрание, както и за всички изминали до сега избори, в чиито листи няма и не може да има бивши агенти и служители на Държавна сигурност /ДС/ и всички останали тоталитарни служби. С решение от 26 април Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС публикува списък на свързаните със службите кандидати за народни представители. От 7305 кандидати, комисията провери 4145 лица. 3160 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона (лицата, родени след 16 юли 1973 г).

По брой бивши агенти и служители списъкът се нарежда по този начин /източник OFFNews/:
ДПС – 17
Коалиция за България – 15
Българска левица, Съюз на комунистите в България – по 10
Горда България – 9
Национален фронт за спасение на България – 8
Нова алтернатива – 7
ГЕРБ, РЗС и Християн социален съюз – по 6
Демократична алтернатива за национално обединение (ДАНО) – 5 Кауза България, ВМРО, Лидер, АТАКА – по 4
Коалиция Българска пролет, Център за свобода и достойнство – по 3
Другата България, Национално патриотично обединение, Модерна България, Национално движение Единство, Коалиция ДСБ-БДФ – по 2
Движение България на гражданите, БЗНС, Либерален алианс, Глас народен, Национална демократична партия, ЕНП – по 1

За пореден път Зелените доказват, че са единствения участник в политическия процес в България, способен да донесе качествена промяна и скъсване със зависимостта от структурите на бившата ДС.
Фактът, че партиите, участвали в управлението на страната през последните десетилетия, са неразривно свързани със структурите на службите на тоталитарния режим е добре известен. Шокирани сме, макар и не изненадани, че агенти на ДС са намерили място и в листите на нови партии, които претендират да са носители на нормалност в политиката. Подобна обвързаност е сред основните причини за неспособността на тези стари и нови политически играчи да донесат реална промяна, да прекратят порочната зависимост на политиката от икономическите и криминални метастази на ДС.

Самото създаване на Зелените като партия на будните и активни хора, несвързани със службите за сигурност нито в миналото, нито в наши дни, имаше за цел да прекъсне тази зависимост. За тази цел всички кандидати за Народни представители и членове на Зелените декларират задължително липсата си на принадлежност към ДС и службите за сигурност.
Зелените са участници в предизборната кампания със задължението и увереността, че ИМА РАЗЛИЧНА ПОЛИТИКА и липсата на агенти на ДС в листите им е поредно доказателство, че те единствени могат да я постигнат.

Телефони за повече информация:
Стоян Йотов, съпредседател, тел. 0893 322100
Борислав Сандов, съпредседател, тел. +359-887-096-757 | +359-879-096-757 | +359-895-693-679
Георг Тупарев, съпредседател, 0889 188251