Зелените отбелязват годишнината от катастрофата в АЕЦ Чернобил (видео)

От 18 ч. на 26 април, датата на чернобилската трагедия, членове и симпатизанти на Зелените и антиядреното движение в България ще почетат паметта на жертвите с едночасово бдение пред паметника на Патриарх Евтимий, край шатрата на Зелените, под надслов „Бием барабаните за Чернобил“.

Петнайсет барабана и тарамбуки ще звучат и в продължение на един час вместо сирени. Освен символ на надеждата и силата на живота, ударната музика ще припомни на гражданите за престъпното отношение към живота на хората, демонстрирано от безотговорните криминални режими в България и СССР, чиито политически наследници доминират и днес политиката и икономиката у нас.

Музикантите ще бъдат облечени в белите защитни облекла, символизиращи уязвимостта на човешкото здраве от произвола на алчни и безскрупулни политически и икономически интереси, които и до днес търсят начини да продължат да експлоатират и развиват ядрени мощности за личното им обогатяване и без грижа за здравето и сигурността на българите.

Зелените са политическата сила, носител на обществения натиск за прозрачност, законност и гражданско участие в управлението от 2008 г. насам, която участва в парламентарните избори през 2013 под надслов „Има различна политика“.

През зимата на 2012 г. Зелените бяха съорганизатори на инициативния комитет „Зелените алтернативи,“  чрез който съвместно с Българската антиядрена коалиция и Българска фотоволтаична асоциация единствени проведоха кампания против ядрената енергетика по принцип. ЦИК заличи регистрацията на комитета за референдума под формален предлог.