Зелените ще пазят България чиста всеки ден

Активни граждани, членове на неправителствени организации и партия Зелените ще търсят начини да поддържат България чиста постоянно. Много от поддръжниците на Зелените, които от години организират и участват в почиствания, се включиха в новосъздадена група във Фейсбук под надслов „Да изчистим България… всеки ден“. Целта на групата е да послужи за координация и обмен на спонтанни инициативи на гражданите за почистване през цялата година.

За първите няколко часа от създаването на групата, в нея се присъединиха 250 човека, а интересът за публикуване на предстоящи инициативи – част от кампанията на bTV в събота, 20.04., но и извън нея, в останалите дни и месеци на годината. В групата са публикувани обяви за предстоящи почиствания в Плевен, Пловдив, Варна, както и по емблематични места, които привличат любовта на природозащитниците като Карадере.  Групата не е партийна и е отворена към хора с всевъзможни политически предпочитания, въпреки че много от членовете й са симпатизантите на Зелените, които участват от години в почиствания на природни кътове в Пирин, Родопите и Рила, както и по Черноморието и цялата страна.

„Чистотата на природната и градската среда не може да се постигне с еднократна медийна акция, независимо от нейния размах и масовост – трябва постоянно усилие през цялата година“ коментира Стоян Йотов, съпредседател на Зелените.  Кандидатите на партията за изборите на 12 май във всички региони на страната ще се включат в националното почистване на 20 април, както и в отделни инициативи на гражданите през следващите седмици и месеци.

„За да поддържа  природата чиста, човек има нужда от чифт гумени ръкавици, найлонова торба, и добро желание,“ обяснява Евгения Ташева, един от редовните участници в ежегодните почиствания на националните паркове, организирани от сдружение „За Земята“ – български  член на  Friends of the Earth. „За Земята“ ще организира почистване на Централен Балкан през лятото.