Ребека Хармс на среща с НПО: Партия “Зелените” не може да съществува без обществена подкрепа

Ребека Хармс е съпредседател на Европейската зелена партия в Брюксел вече десет години. Преди това десет години е депутат в парламента на Долна Саксония. Когато Зелените я канят да се кандидатира в листите им, тя е активист, който се бори срещу създаването на хранилище за дълготрайно съхранение на ядрени отпадъци в близост до мястото, където живее (Горлебен). И до днес ядрената енергетика е темата, която вълнува Ребека повече от всичко. След посещението си в България тя замина за Долна Саксония (където зелените и социалдемократите ще управляват заедно в следващите 4 години), за да участва в сключването на коалиционния договор, който ще съдържа и условията за построяването на хранилището в Горлебен. По време на програмата си в България Ребека имаше среща с български неправителствени организации. И ето част от онова, което тя сподели с присъствалите в сградата на Европейския съюз на 24.01.2013.

“…Малка партия като Зелените не може да съществува без обществена подкрепа. Нито може да постигне успех в каузите, които си поставя – енергетика без АЕЦ, развитие на локално биоземеделие, опазване на околната среда, създаване на зелени работни места.

В Германия и в другите страни, където има активни и влиятелни зелени партии, винаги са съществували дискусии между НПО и Зелените. И независимо колко тежки и дълги са били тези дискусии, когато накрая е имало постигнато съгласие, са били постигани и резултати и промени в обществото.

Позицията, че политиката и партиите са нещо лошо, стои на пътя на промяната в политическата система на България. Дори и да не са членове на Зелените, хората от неправителствените организации (екологични, за човешки права, за демокрация) могат и трябва да кажат:  “Тази е партията, която защитава идеите, които и аз подкрепям.” Недоверието не е добра основа нито за промяна, нито за изграждане на нова партия. И за да има тя успех, нейните представители трябва да се ползват с доверието на обществото. Едва когато българските граждани се ориентират към този нов тип мислене, те имат шанс в обществото им да настъпи промяна. Това важи и за българския бизнес – той не може да се надява, че все някога някое управление ще благоволи да защити интересите му. По-разумно е активно да поддържа онази партия, чиято платформа и действия ясно показват желание за развитие на определени сектори: в случая със зелените това са ВЕИ секторът, биоземеделието, екотуризмът…

…Предизвикателството в темата АЕЦ е да успеем да убедим хората, че можем да се справим с енергийната промяна. България има страхотни условия за ВЕИ – и вода, и вятър, и слънце, което е много рядка комбинация. С тях и с малко руски газ (вместо руски реактор), плюс инвестиции в енергийна ефективност, ще имате много добър енергиен микс на приемлива цена. Но това значи, че трябва да се направят някои компромиси – все пак строежът на вятърен парк в близост до Натура 2000 е за предпочитане пред нова централа в Белене например, или удължаване живота на реакторите в Козлодуй. Защото докато не вземете решение да затворте тези реактори – промяна в енергийната олитика няма да има. И ако това не е ясно на обществото в България – очевидно приоритетите не са съвсем правилно подредени.

… Две са важните неща за Зелените в България според мен – промяна към ВЕИ, дори и с намеса в природата, но пък и с нови работни места. Второто е акцентът върху селското стопанство, за да се обърне тенденцията на ужасяваща бедност в българските села.