Позиция на Зелените на тема мажоритарно гласуване – Референдум 2016

Въпрос 1: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Отговор: НЕ

Мажоритарният вот с абсолютно мнозинство в два тура се представя като гаранция за повече легитимност за избраните. Според защитниците му персоналните качества на кандидатите така по-ярко ще изпъкват в кампанията и зад тях ще стоят повече реални гласове. Истината обаче е, че мажоритарният избор намалява, а не увеличава представителността на избора, и така намалява легитимността на избраниците.

Мажоритарният избор ще увеличи присъствието на по-големите партии в Народното събрание, докато за по-малките входът ще се окаже още по-тесен. При мажоритарна избирателна система е реалистично в Народното събраниеда влязат три партии (ГЕРБ, БСП, ДПС), а една от тях да получи пълно мнозинство и да управлява сама едва с една трета от вота. Това според нас не отговаря на нуждата от плурализъм и търсене на решения, които са приемливи за мнозинството на нашето общество.

И сега наблюдаваме как в мажоритарни избори големите партии не издигат силни личности и истински лидери. Такава е практиката в редица кметски избори, така е и с текущата кандидат-президенстка кампания. Победителят в нея ще се излъчи чрез консолидиране на партийните ядра, тънки политически стратегии и сметки, неясни методи за изчисляване на резултатите, корпоративен и купен вот – с всичко друго, но не и благодарение на личностните качества на кандидатите. Мажоритарно избрано Народно събрание ще означава числено превъзходство тъкмо за несмелите и дисциплинирани апаратчици на големите партийни централи. И в ущърб на малките партии, инициативните комитети и на алтернативните, несистемни, граждански кандидати.

––––––––––––

P.S.

Зелените смятаме такъв референдум за опасно популистки и ненужен на гражданското общество. Истинските мерки, които ще променят към по-добро политическата система у нас, все още предстои да бъдат поставени на дневен ред. Такива могат да са например активната регистрация за избори, ревизията на избирателните списъци и изравняването по численост на избирателните райони, премахването на 4% бариера за влизане в Народното събрание, както и падането на прага за преференции в пропорционалните листи – единственият реално ефективен начин да се гласува за личности в НС. Един бъдещ референдум по тези теми ще бъде наистина опасен за статуквото и би предоставил на гражданите възможността да вземат подобни решения и по други въпроси от сериозен интерес за общественото благосъстояние. Това са същински победи на пряката демокрация в България, които тепърва предстои да извоюваме заедно.

Мажоритарно гласуване

2 коментара по “Позиция на Зелените на тема мажоритарно гласуване – Референдум 2016”

 1. Иван Христов каза:

  Защо сте против мажоритарната система? Страх ли ви е от нещо конкретно или пак изпълнявате нечия поръчка срещу Слави?

 2. AKER каза:

  Оправете си снимката все пак 2016 какви са тези фиксирани пиксели
  src=“http://izbori.zelenite.bg/wp-content/uploads/2016/10/мажоритарка.png“ alt=“Мажоритарно гласуване“ width=“940″ height=“492″.

  width=100% height:auto
  Заповядайте и продължавайте с каузата 🙂

Вашият коментар