Обединяваме усилия за реално политическо представителство срещу статуквото и за зелените политики в България

Съобщение във връзка с решението за участие на ПП „Зелените“ в изборите за президент и вицепрезидент на Република България

14.09.2016

.
Уважаеми членове и симпатизанти на ПП „Зелените“,

След задълбочена дискусия Националният съвет на ПП „Зелените“ взе нелекото решение за съвместно явяване на предстоящите президентски избори заедно с ПП „Глас народен“.

Решението ни се основава върху добрата съвместна работа на общинските съветници от двете партии, обединени в „Група 5“ в Столичния общински съвет през изминалата една година. Вземаме предвид и желанието на хората от двете партии за засилване влиянието на гражданите и зелените политики сред българското общество, което все повече и повече бива мачкано от олигархията и партиите на статуквото.

Аргументите, с които Националният съвет на Зелените взе това решение и които предстои да станат обект на съвместно споразумение между двете партии, са следните:

1. Отстояване на всички зелени политики
Кандидатите на ПП „Зелените“ и „Глас народен“ ще отстояват зелените национални и местни политики  на Зелените. От изключително значение е президентът на Република България да защитава, подкрепя и спомага за дълбока реформа в съдебната система, унищожаване на задкулисието и олигархията, да има твърда външнополитическа ориентация към ЕС и НАТО. Да работи за пълно оповестяване на агентите на ДС и на свързани с тях лица и субекти. Да приеме мисията да спомага за реализирането на тези политики през мандата си и след това, с всички възможности на президентските правомощия.

2. Без агенти на ДС
Известно е, че както „Зелените“, така и „Глас народен“ са две от петте партии, които сред членовете си нямат агенти на бившата Държавна сигурност и специално полагат усилия за превенция при попълването на листите си. Зелените винаги сме били стриктни и последователни срещу всякакви отношения и принадлежност към ДС, като изискваме от всеки новоприет член да подпише декларация, че по никакъв начин не е бил част от този апарат. Убедени сме, че издигнатите кандидати ще отговарят на тези изисквания.

3. Съвместно явяване като равностойни партньори
ПП „Зелените“ и ПП „Глас народен“ ще бъдат равнопоставени партньори в това сътрудничество. Кандидат-президентската двойка ще бъде от по един представител от двете партии. Всички решения ще бъдат вземани заедно и двете партии ще бъдат поравно представени в медийните изяви на коалицията.

Безспорно осигуряването на реално политическо представителство на зелените политики за България е свързано с предизвикателството за намиране на подходящи политически и граждански партньори и вливане на нова енергия за популяризиране и прилагане на залените политики и принципи.  Затова смятаме, че опитът за съвместна работа с „Глас народен“ в предстоящите президентски избори ще бъде тест за осъществяването на съвместна работа в името на обществено значимите въпроси, и за двете партии.

Знаем, че не малък брой избиратели очакват подобен опит за обединение и вярваме, че заедно ще бъдем по-силни и ще постигнем повече!

С уважение,
Националният съвет на ПП „Зелените“

2 коментара по “Обединяваме усилия за реално политическо представителство срещу статуквото и за зелените политики в България”

 1. Васил каза:

  Дали това решение е грешка, всеки ще реши за себе си. Аз за г-н Витков и неговата партия няма да гласувам, пък дори и след като са се пришили към една от малкото свестни партии в РБ. Доколкото знам от приятел, той е тясно свързан с БСП (т.е. мутро-олигархията) и неговата партия е просто поредният проект, който е създаден, за да разсее т.нар. „протестен вот“. По същия начин, по който има „Партия на зелените“, за да краде гласове от ПП „Зелените“ и пр.
  Статията в „Биволъ“ (https://bivol.bg/zelen-hypodil-byala-lisica.html) само потвърждава това, което съм чул.
  Жалко за истинските „зелени“!

 2. Виктор каза:

  В цялото си лутане досега, през всичките тези 8 (осем) години на своето съществуване, ПП „Зелените“ намери сили да се опълчи на малката групичка инфантилни и фанатизирани свои членове, респ. привърженици, които непрестанно и вманиачено закотвяха партията към дъното. Вероятно с убеждението, че ПП „Зелените“ трябва да е поредното НПО. Тоя баласт трябва профилактично да се изтръсква.
  Радвам се, че това вече се случва.
  Надявам се това да е началото на по-зрелия период на партията, защото осем години никак, ама никак не са малко.
  А дали ПП „Глас народен“ е най-удачният партньор, времето тепърва ще покаже. Няма вечни съюзи. Хората непрекъснато се развеждат. Дори СССР се разпадна.

Вашият коментар