Слуховете за юридическата нелегитимност на Зелените са напълно неверни

17 май 2016 г.

В прессъобщение, разпространено днес от НГК „Природата за хората“, се твърди, че Софийски градски съд е отменил регистрацията на ПП „Зелените“. Прави се и внушението, че участието на Зелените във всички избори досега е нелегитимно.

От Решение №294/05.02.2016 на СГС ясно се вижда, че изобщо не става въпрос за отмяна на регистрацията. С това решение съдът постановява, че съдържателната част от името ни „Зелените“ се повтаря в името на други регистрирани организации. Съдът изрично указва на ищеца, че решението не може да бъде основание за заличаване на регистрацията на ПП „Зелените“. Ние имаме сериозни аргументи срещу това решение и го обжалваме, като очакваме решението на СГС да бъде отменено от въззивната инстанция поради солидните ни доводи за неговата неправилност: изводите на първоинстанционния съд противоречат на материалния закон и същото е немотивирано.

Следва да отбележим, че през 2008 г. Фирмено отделение на същия съд е допуснало вписването на ПП „Зелените“, като е преценило, че вписването под това наименование е допустимо, макар и в проведено за целта охранително производство. Важно е да се обърне внимание на факта, че същият ищец е водил още едно дело за отмяна на решението за вписване на ПП „Зелените“, като ВКС с определение е оставил жалбата без разглеждане като недопустима и втори състав на ВКС е потвърдил това определение.

В навечерието на осмата си годишнина Зелените продължаваме да се развиваме стабилно и да се радваме на отлично здраве; подкрепата за зелените идеи расте повече от всякога, като вече сме част от управлението на 11 български общини. Разпространяваните зловредни слухове за юридическата ни смърт са напълно неверни.

В същото време не можем да не отбележим очевадното: през последните години Зелените постигаме ключови успехи в защитата на природата, здравето и правата на хората. Това обяснява многобройните опити да бъдем отстранени от политическия живот с административни и съдебни хватки, прилагани от олигархията и нейния обслужващ персонал. За нас това е ясен знак, че сме на прав път. Ето защо продължаваме смело напред.

2 коментара по “Слуховете за юридическата нелегитимност на Зелените са напълно неверни”

  1. Виктор каза:

    Това решение е съвсем неоснователно – няма повторение в името на партията. Има повторение в една от думите. А това е неизбежно за партия, която претендира за почти същия политически спектър. Всъщност такова повторение в части от името има при почти всички партии в България:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_политическите_партии_в_България

  2. Зелените каза:

    Тоест вече няма ПП Зелените?

    Как ще е новото име?

Вашият коментар