Заедно можем да върнем човешкото лице на градовете си!

Позиция на ПП „Зелените“ в подкрепа на националния протест за градските паркове

Зелените изцяло подкрепяме искането на българските граждани от различни градове за налагане на мораториум върху строителство в емблематични паркови пространства като “Бедечка” в Стара Загора, Морската градина във Варна, парк “Отдих и култура” в Пловдив и Борисовата градина в София.

В България има системен проблем, свързан със зелените площи и междублоковите пространства. Много от тях на практика са определени за парцели за застрояване. Това допълнително отнема от зеленото пространство и въздуха в населените места.

Ето защо Зелените заставаме зад искането на различни граждански групи за изработване на нова законова дефиниция за зелена площ. Това искане залегна в кампанията “Градове с човешко лице”, започнала в началото на месец март т.г. Тогава активни организации от различни градове се обединиха около пакет поправки в Закона за устройство на територията, гарантиращи публичност, прозрачност и възможност за широко обсъждане на процедурите по промяна в статута на зелените площи, както и достъп до правосъдие при обжалване на устройствени планове и разрешения за строеж.

До влизане в сила на тези законови поправки е нужен спешен мораториум върху всякакво строителство и заявяване на инвестиционни намерения за тези територии.

Зелените подкрепяме протестите на старозагорци срещу плана за застрояване на близо 300 декара с дървета и алеи по река Бедечка. Ние настояваме за разследване и мораториум върху устройствените планове, които превръщат територията в парцели за застрояване.

Зелените активно участваме и подкрепяме и гражданите на Варна в борбата им да запазят крайбрежната плажна ивица на града си като паркова зона за отдих, неразделна част от Морската градина. Протестите на варненци текат вече години, а в подписката за местен референдум се включиха много доброволци и членове на Зелените.

Винаги сме подкрепяли и усилията в Пловдив по различни казуси, сред които основно място заема проблемът със застрояването на парк „Отдих и култура“. От есента на 2014 г. общинските власти се опитват да прокарат проект за дублиращ гребен канал, предвиждащ отсичането на 4000 дървета и унищожаване на 600 дка зелени площи.

Зелените застанахме и зад искането за прекратяване на инициирания от Столична община конкурс за устройствен план на Борисовата градина през 2015 г. и за запазване автентичността и идентичността на парка, възстановяване на зелената система и полагане на специална грижа за вековната растителност и дивите животни в него, както и за осигуряване на пешеходна достъпност на цялата територия на Борисовата градина.

Затова отново призоваваме да бъдем заедно на 27 април, в 18.30 ч. на езерото „Ариана“ в София. Призоваваме всички, които имат подобни проблеми, да ни подкрепят, като излязат на протест в своя град.

Всички заедно можем да върнем човешкото лице на градовете си!

Вашият коментар