Когато правото се превърне в задължение

Сатирична позиция на Зелените

25 април 2016

Зелените приветстваме идеята за задължително гласуване, приета с последните промени на Изборния кодекс. Смятаме, че тази прогресивна мярка не трябва да се ограничава само до местните и националните избори, а следва да се приложи в пълна степен в обществения и стопански живот на страната.

Задължението за гласуване следва да се разпростре и върху всички колективни органи на управление, започвайки от Парламента, Министерски съвет, общинските съвети, БНБ, КЕВР, СЕМ и всички съвети и комисии, които са елемент от държавното и общинското управление, бордовете на държавните и частните компании. Не бива да пропускаме и общите събрания на етажната собственост, събранията на акционери и облигационери, читалищните и училищните настоятелства, медицинските конгреси и пр. При пропускане на вот членът губи мястото си в съответния колективен орган.

Лондонската епопея и лавината от провокативни въпроси от нашите сънародници в чужбина са ясен сигнал, че на тези свободни, образовани и мислещи хора не може да се има доверие. На фона на напълно последователната политика на ГЕРБ да не допуска подобни личности до ръководни длъжности в партията, общината или държавата, всякакво ограничаване на техните права и свободи е напълно оправдано. Какво разбират от финанси и икономика, от право и международни отношения, от обществен договор и държавнически подход някакви си българи в чужбина, неминали през школата на ВИФ и ДС – хора ненаписали и един донос, неусвоили и една обществена поръчка на завишени цени, некупили и един глас на избори. Нима имат право на вмешателство в политическите въпроси на страната?!

Висок интелектуален заряд носи и идеята референдумите не само да са изключени от задължителното гласуване, но и да се провеждат отделно от изборите. В противен случай е възможно да се окажат валидни и със задължителен характер за управляващите, а подобно задължение не е нито европейско, нито демократично.

Сарказмът е висшата форма на осмиване – основното оръжие на интелекта срещу безграничната и всеобхватна глупост. Точно тази глупава наглост е „избродирана“ в промените на Изборния кодекс и отдолу ясно прозира желанието на политическата мафия да ограничи правото на глас и да саботира демократичните процеси в страната.

Засега ви отговаряме с пренебрежение и сарказъм, но не правете грешката да мислите, че нямаме и други изразни средства!

На 27 април 2016 г. в 18.30 часа Зелените ще бъдем пред Народното събрание.

Уеб Задължително гласуване

Вашият коментар