Зелените настояваме за мораториум върху строителството в парк Бедечка

Позиция на ПП „Зелените“
23.03.2016

Зелените изказваме безрезервната си подкрепа за старозагорци, които искат цялата зелена площ по река Бедечка да бъде запазена. Те настояват също за пълно разследване на порочната схема, с която стотици декари паркова площ бяха реституирани като ниви и после превърнати парцели за застрояване.

Присъединяваме се към желанието на старозагорци за мораториум върху строителството до приключване на пълното разследване. Смятаме, че този мораториум трябва да бъде приложен и към всички останали немалко случаи в страната, при които е започнато строителство фактически в рамките на зелени площи.

Този мораториум ще позволи финализирането на цял пакет промени в Закона за устройство на територията, свързани с повече прозрачност и информираност на гражданите, както и с повече възможности за обжалване на незаконосъобразни актове на общините и защита на зелени територии. Именно това поискаха защитници на градските зелени площи от Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Ямбол, Велико Търново и Плевен заедно с представители на коалицията „За да остане природа в България“ в започналата наскоро седмица кампания за градове с човешко лице.

Стара Загора е само първият протест от тази кампания. А проблемът с градските зелени площи е системен и национален.

Уверени сме, че Община Стара Загора може да намери решение и ще бъде подкрепена за това от гражданите. За собствениците на терени в зоната следва да се търси друго решение по пътя на преговорите, което да не ощети нито тях, нито старозагорци.

Силно се съмняваме в цитираните от общината суми за обратно придобиване на терените. Уверени сме, че първо трябва да отпадне скандалният подробен устройствен план, който изкуствено завишава цените. Но, преди да се говори за каквито и да било цени, трябва разследване и разваляне на далаверата/отмяна на финансово неизгодните решения на местната власт, които ощетяват гражданите на Стара Загора.

Припомняме също, че в екосистемата на Бедечка живеят над 150 вида животни, включително защитени, и над 50 вида растения, които на практика са и белите дробове на града. Само паспортизираните едри дървета в спорната зона са 1500.

Бедечка-2

Фотограф: Жоро Хаджиев

Вашият коментар