Зелените сме за пълна прозрачност и проверки на еврофондовете

Декларация на ПП „Зелените“

03.03.2016

Стремителното падане на България в класациите по медийна свобода вече не е тайна за никого. То се дължи, до голяма степен, на поставянето на хранилка от властта на значителна част от бранша. Еманация на това е медийният кръг, придобил популярност сред хората като „Прас прес“. Групировката се ползва като бухалка, насочена срещу противниците на определена част от правителството и на олигархията. Под прицела ѝ са, както неудобни политици, така напоследък и екологичните неправителствени организации. Мотивите са много ясни – чрез втълпяването на клишето „всички са маскари“ да се оправдаят подаръците на властта към олигархията.

Тъй като прозрачността е един от водещите принципи на Зелените, ние смятаме, че това трябва да бъде най-адекватният отговор на обвиненията на „Прас прес“. Затова и призоваваме всички получатели на евросубсидии и ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и другите органи, които ги одобряват и разпределят, да предоставят максимална и леснодостъпна информация за реализираните проекти, изразходваните средства и постигнатите резултати по тях. Става въпрос не само за финансирането на природозащитни проекти, но и за всички останали сфери на действие на европрограмите като развитието на селските райони, конкурентоспособност, строителство и други. Според нас създаването на много по-подробна от сегашната информационна система за управление и наблюдение ще повиши прозрачността, а оттам – доверието и ефективността на вложените пари, както и ще ограничи възможностите за злоупотреби.

Абсурдно е да се поставят въпроси от рода на: „Защо за редки животински видове се отделят толкова пари, докато българските пенсионери разполагат с 200 лева на месец?“ Както опазването на природата, така и повишаването на доходите трябва да са приоритети и не може едното да става за сметка на другото. Наличието на фондове за природозащитни каузи е израз на цивилизационно развитие в Европейския съюз. Иначе бихме се превърнали в хищническа държава като латиноамериканските страни от 80-те години на 20. век.

Тъй като нападките от страна на послушните на властта медии се опитват да удрят върху репутацията на Зелените, настояваме и за мащабни проверки от външни институции за начина на изразходване на евросредства, които да започнат от програма „Околна среда“, като обхванат и абсолютно всички други сектори. Това би съдействало и за изчистването на имиджа на Европейския съюз в България, който като че ли страда от водещата се хибридна война.

Зелените нееднократно алармирахме, че политиката на правителството към еврофондовете като панацея за излизането на икономиката на България от кризата е изцяло погрешна. Влагането на средства за опазване на околната среда, за развитие на изостаналите региони, земеделие, инфраструктура безспорно би могло да бъде изключително полезно, ако се прави както трябва. Ако обаче средствата се използват за обогатяването на близки до властта олигарси, те имат по-скоро вредно влияние върху икономиката. Защото нарушават конкуренцията в редица отрасли и принципите на пазарното стопанство. И създават уродливи явления като „Прас прес“, чиято цел е не да са обективни медии, а да бъдат бухалки на олигархията срещу гражданите и неудобните на властта. Зелените сме категорични, че в България днес, освен безусловна реформа в съдебната система, има животоспасяваща нужда от ново медийно законодателство, което да спре зомбирането на общественото мнение с лъжи, клевети, манипулации и груб просташки тон.

Уеб Прозрачност

Вашият коментар