Националното събрание на Зелените призова за оставка на правителството

Декларация на Националното събрание на Зелените

20.12.2015

Година след формиране на настоящото управление Зелените констатираме непрозрачно парламентарно мнозинство и правителство, което не провежда нито една от заявените си реформи. Нещо повече – обявените за „реформи“ действия на практика бетонират статуквото и работят в полза на олигархично-корпоративни интереси в разрез с общественото благо.

Реформа в здравеопазването не се случва, не се случи и реформата в съдебната система, основните моменти от която са залегнали още в учредителните ни документи. Наред с това България е пред дългова криза с поредното решение за увеличаване на държавните дългове, взето от управляващите – нещо, за което ние отдавна предупреждаваме. Няма гражданско участие в управлението въпреки заявените намерения.

Позволява се престъпното разхищение на българското национално богатство: води, подземни богатства, гори, природни и национални паркове, за сметка на краткосрочна печалба. Тенденцията е слугуването на корпоративни интереси да се увеличава и да се превръща във водеща политика на правителството.

Зелените, като пълноправен член на европейското зелено семейство, няма да позволим природата на България, въздухът, който дишаме, здравето на българските граждани да бъдат игнорирани в полза на нечисти интереси.
Настоящото мнозинство и правителство не спазиха поетите ангажименти и следва да понесат политическата, а там, където има основание, и съдебна отговорност за това.

Нашите позиции по всички тези въпроси отдавна са ясни. Заявяваме намерението си да работим за това следващото управление на България да представлява интересите на гражданите.

Затова се обръщаме към гражданите на България да бъдат отговорни пред себе си и семействата си и да изискат оставка на правителството, нови парламентарни избори и управление на страната в полза на гражданите.

Вашият коментар