Радикална съдебна реформа или държавата остава в плен

Позиция на ПП „Зелените“

03.12.2015

През последните седмици сайтът Биволъ публикува поредица от записи на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Ченалова. В разговорите се разкрива конкретен пример за това, което е отдавна известно на обществото – съдебната система и Висшият съдебен съвет (ВСС) страдат от тежки зависимости и са поддават на недопустимо влияние. Ключови фигури, като главния прокурор, председателя на ВАС и членове на ВСС, вместо да са гаранти за спазването на законите,  използват своята позиция и влияние, за да прикриват нарушения и да защитават лични интереси.

Започналите проверки по случая станаха под силния обществен натиск, но се извършват именно от лицата, които са компрометирани в публикуваните разговори. Ясно е, че замесените лица няма как да разследват обективно себе си, затова Зелените призоваваме Народното събрание и Президента да използват своите правомощия, за да се проведе независимо разследване, което да установи фактите и да предприемат действия срещу виновните лица. Напълно подкрепяме и внесената през тази сряда подписка за съдебна реформа. Извършването й е единственият ни шанс да освободим пленената държава от нейните узурпатори.

Тези събития за пореден път показват тежкото състояние, в което се намира съдебната система и нуждата от неотложни реформи. Внесените промени в Конституцията и Закона за съдебната власт е необходимо да се разширят, за да се въведе контрол върху неограничената власт и безочетност на прокуратурата. Трябва, по примера на Румъния, да бъде създадена институция, която да може независимо да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Вашият коментар